Leergang 1e perspectief

De kunst en ambacht van meditatievormen

Voor studenten die minimaal de driejarige Zijnstraining (incl. voldoende studiepunten) hebben afgerond. 

In de Leergang 1e perspectief werken we met de kracht van je conditioneringen. Je leert – iedere keer opnieuw – om los te laten, je verhaal te doorzien, je te openen voor een ruimere Zijnswijze én die vorm te geven in je dagelijkse leven. Zo wordt je psyche flexibel en een voertuig voor de helderheid en liefde van je Spirit-aard.Dit ‘werk’ aan het openen en ontwikkelen van de psyche is noodzakelijk als je spiritualiteit vrucht wilt laten dragen in je dagelijkse leven.

Het thema van deze Leergang is: Meditatie. Onder leiding van Hans Knibbe concentreren we ons op de kunst én het ambacht van de 1e perspectief meditatievormen, zoals wakkertemeditaties en afstemmingsmeditaties. De Leergang vindt plaats in twee twee-daagse en één drie-daagse training (totaal: 7 dagen). Ter voorbereiding raden we je aan om het boek Meditatie in Beweging te bestuderen, waarin de principes glashelder uiteen zijn gezet.

Beoefening van het 1e perspectief vraagt moed

In het 1e perspectief maak je contact met de Spirit-dimensie terwijl je existentiële zwaartepunt nog in de psyche ligt. Er is een notie van vrijheid, heelheid en schoonheid, maar die worden in het 1e perspectief benaderd als een ‘dimensie’, een ‘staat’, een einddoel – als iets dat groter is dan jezelf. Je ervaart het niet als iets wat jij op dit ogenblik bent. Hoewel dat vanuit de hogere perspectieven gezien een misvatting is, is het tegelijkertijd realistisch. Want we zijn verkrampt, defensief, egotistisch, onvrij en losgezongen van onze oorspronkelijke open aard.
Dat je deze pijnlijke en onvolkomen staat als werkgebied wilt nemen voor je pad van levenskunst, getuigt van moed: je bent niet escapistisch en durft je eigen onvolkomenheden onder ogen te komen. Bovendien wordt door de werkwijzen van het 1e perspectief helder hoeveel werk het vraagt om je te ontworstelen aan de greep van conditioneringen. Ben je in de hogere perspectieven eerder een vrije vogel, hier ben je een boer die zijn land bewerkt, dag in dag uit, seizoen na seizoen.


Meditatie als thema van de holons

Het thema ‘Meditatie’ staat in het schooljaar 2017-2018 ook centraal in de nascholing van de Beroepsvereniging van Zijnsgeoriënteerde Begeleiders (BvZB). Net zoals eerder bij ‘Gezonde Zelfliefde’ zal de BvZB i.s.m. Hans Knibbe een meditatiecursus ontwikkelen. Op deze wijze creëren we we een mooie synchroniciteit in het holon van Zijnsoriëntatie.


Praktische informatie

Data: vrijdag 22 en zaterdag 23 september 2017, vrijdag 2 en zaterdag 3 februari, donderdag 29 t/m zaterdag 31 maart 2018
Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur
Plaats: school voor Zijnsoriëntatie, Doelenstraat 42, 3512 XJ Utrecht
Kosten: € 763,- (voor mensen met een minimum inkomen geldt een kortingsregeling)

Deze leergang 1e perspectief is reeds gestart, deelname is dit jaar niet meer mogelijk. In 2018 start een leergang 2e perspectief.