Aanbevelingen van studenten

Studenten uit de Zijnstraining delen hieronder graag hun ervaringen met de training en het lopen van het Zijnsgeoriënteerde pad van levenskunst.

 

 

“Wat voor mij dit jaar het meest helder is geworden, is de diepe wens om verlichting te willen leven. Dat dát voor mij op één staat. De wereld van de verschijnselen heeft ook een grote zuigkracht, maar mijn hart én mijn echte interesse gaan uit naar Zijn, naar hoe het werkelijk is. De retraite van vrije seksuele vorm was voor mij het meest spannende van het afgelopen jaar – en ‘life changing’! Ik ben zo dankbaar dat dit aangereikt werd: het heeft me zoveel handvaten, levenslust en moed gegeven om écht mijn vrije vorm te willen gaan leven.”

Jael van der Heijden (1974), groep 3H

 

 

“Dit zuivere en beproefde gedachtegoed, de opbouw van de lesstof in zorgvuldig gekozen oefeningen en werkvormen, de kaders waarbinnen ieder zich op zijn/haar eigen manier kan ontwikkelen, de hooggekwalificeerde leraren (inclusief assistenten) en de goede organisatie maken dat ik oprecht zeg: dit is de beste keuze die ik in mijn leven heb gemaakt.”

Marian Siereveld (1957), groep 1K 

 

 

“Mijn motivatie is kernachtig samengevat in de zin die tijdens de eerste trainingsdag al is ontstaan: ‘Ik ben toegewijd aan het leven, de Spirit, Zijn.’ Mijn wens is het potentieel waar ik over beschik met volle toewijding in te zetten, elk moment van mijn leven, voor allen om mij heen, zodat ieder wezen contact met vrijheid en vreugde ervaart. Mijn neus wil ik bewust richting Spirit en Zijn zetten, mijn zwaartepunt daar leggen. Ik heb beslist de steun van de School, mijn leraren en medestudenten nodig om daar nog krachtiger in te worden (dus samen ‘geïnspireerd klungelen’). Dus: ja, ik ga door.”

Martin Kempen (1953), groep 1K

 

 

“Ik merk dat ik me in de grond rustiger voel, in die zin dat niets meer zo acuut lijkt. De Zijnstraining heeft me gevraagd te blijven op de plekken waar ik gevoelsmatig ten onder ga. En ik heb aan den lijve ervaren hoe dit alleen een ondergang is voor het project dat ik bedacht heb – en niet voor mijn diepere wezen. Dit inzicht zorgt ervoor dat ik in het dagelijks leven minder bang ben om dingen te verliezen. Zoals mijn geliefde, mijn dierbaren, mijn baan, mijn levensproject. Ik durf meer los te laten en te vertrouwen. Het is grappig hoe het loslaten van mijn ‘wereldlijke’ (als in concrete) houvast, juist een wonderlijk gevoel van diepe stabiliteit teweeg kan brengen.”

Hella Godee (1988), groep 1K 

 

 

“Ik ben gaan houden van dit werk van doorzien, loslaten, vallen en landen in mijn eigen grond. Ik vind het een interessante uitdaging om de mooie ervaringen te integreren in mijn dagelijkse leven en werk. Dat gaat me niet altijd zo goed af, maar toch word ik blij van mijn pogingen wat milder te zijn ten aanzien van mezelf. De mildheid ten aanzien van de wereld en de mensen om mij heen vloeit daar direct uit voort en is niet langer een soort zelfopgelegde apenliefde. Het is een feest om te ervaren, dat de ware mildheid begint bij erkenning van mezelf.”

Krisja Abelman (1959), groep 3H

 

 

“Het 3e jaar is het integratiejaar en zo heeft het ook gevoeld voor mij. Puzzelstukjes zijn op zijn plaats gevallen en het is me zo helder wat me te doen staat, wat het ‘liefdeswerk’ eigenlijk is: optiekverhoging, starten vanuit de hogere optieken, een liefdevolle blik naar de psyche en tegelijkertijd doorzien dat alles illusie is!
Steeds meer proef ik aan wat leven in vrijheid is.”

Maud Minnebach (1977), groep 3H

 

 

“Tijdens de vierdaags over de vrije seksuele man heb ik ervaren dat het ook lekker is om tevoorschijn te komen; dat gaf heel veel stroming en energie. Ik heb een deel van de toen gevoelde vrijheid om me te tonen kunnen vasthouden, en ervaar daarmee meer vrijheid in het dagelijkse leven.”

Jacco Farla (1965), groep 3H

 

 

“Een groot inzicht voor mij uit de Zijnstraining is het bestaan van de ‘wijsheidsgeest’. Ik ‘weet’ zoveel, echt weten. Ik verwonder me daarover. Ik weet dat ik een Spiritwezen ben, ik ken mijn buik- en rug-kwaliteiten, ik weet dat ik krachtig ben en helder en liefdevol en zacht. Ik weet dat ik een mooi mens ben. Ik weet wat ik wil, écht wil. En ik weet dat ik daar nu nog niet zo goed bij kom, omdat ik mijn hele leven zo uithuizig geweest ben; tegelijkertijd kan ik zacht en liefdevol zien hoe me dat als kind geholpen heeft.”

Karin Collin (1966), groep 1K 

 

 

“Mijn leven is veranderd in de zin dat ik mezelf meer draag. Ik ben minder afhankelijk van mijn partner, vrienden, omgeving. Ik kan herkennen wanneer ik vanuit mijn psyche reageer en wanneer vanuit mijn Spirit. Voordat ik de Zijnstraining startte, had ik niet door dat ik zo vaak vanuit mijn psyche handel, denk en reageer. Behoorlijk ontluisterend! – en dan is dit nog maar wat ik nú zie. Ik ben nieuwsgierig naar wat ik nog meer van mezelf ga zien. In dit licht snap ik dat dit ‘een pad is voor moedige mensen’. Je moet bereid zijn om eraan te gaan, om lelijkheid van jezelf te ervaren en te omarmen. Dit te zien vanuit licht en zorgeloosheid maakt het voor mij makkelijker. En ik wíl het ook zien.”

Marlies Roosendaal (1979), groep 1K

 

 

“De vierdaagse ‘Rusten in je aard’ heb ik ervaren als heilig. Als een thuiskomen; de draaglijke lichtheid ervaren. Een mooi gebaar door ons het Hartadvies van Longchenpa te geven: “Dus blijf precies hier, jullie geluksvogels; laat los en wees gelukkig in de natuurlijke staat”. En steeds op verschillende woorden te mediteren. Het bracht me naar de grond van bewustzijn. Zo’n intimiteit met mezelf heb ik nooit eerder ervaren.”

José Berndt (1965), groep 3H

 

 

“In het dagelijks leven lukt het me vaker om vanuit een hoger perspectief naar de gebeurtenissen te kijken en contact te maken met de rijkdom van de gebeurtenissen. (…) Ik geniet van de enorme vertraging en rust die zich heeft ingezet. In relatie ben ik nieuwsgieriger en opener, en probeer ‘echt’ te luisteren. Het is een rijke ervaring om wezenlijk geïnteresseerd in de mensen om mij heen en de wereld te zijn, ik voel me minder geïsoleerd in het leven staan.”

Arna Cornelissen (1968), groep 1K

 

Berdine Grashuis

 

“Op een of andere manier maakt Zijnsoriëntatie steeds opnieuw een ‘dieper weten’ in mij wakker. Het ‘weten’ dat ik veel ruimer ben dan ik mijzelf denk en veel vrijer dan ik mijzelf denk. En dat de liefde me draagt en in werkelijk contact met mezelf en anderen brengt. Die onverschrokken overgave aan de liefde en het licht, dat is voor mij misschien wel de grootste oefening.”

Berdine Grashuis (1974), groep 1H

 

Cecile Malherbe

 

“In één jaar tijd is mijn kijk op het leven vereenvoudigd. Ik loop nog tegen heel wat hobbels aan, maar mijn beeld is verhelderd. Voorheen had ik steeds het gevoel dat ik eerst een helingsproces moest doorgaan om bij mijn vrije aard te komen. Nu realiseer ik mij dat deze vrije aard er altijd is.”

Cecile Malherbe (1967), groep V1A

 

Tom Wingens

 

“De Zijnstraining heeft ervoor gezorgd dat ik meer de dingen doe die bij mij passen. Het helpt me ook om beslissingen te nemen, soms ook moeilijke, om te kunnen voelen welke kant de stroom opgaat.
De training brengt me meer bij mezelf, waardoor ik minder op de automatische piloot leef. Ik durf – heel langzaamaan, dat wel – een stapje in het diepere deel van het zwembad te gaan. Je weet wel, daar waar je niet meer kunt staan. Daar waar ook de illusie van grond verdwenen is.”

Tom Wingens (1980), groep 2H

 

Ineke Beugels

 

“Als ik met mijn hart luister is daar mijn inspiratie. Hoe eenvoudig eigenlijk en – tegelijkertijd – hoe lastig omdat het oude script zich zo veelvuldig blijft aandienen. Het pad lopen is voor mij een wenteltrap op en afgaan. Elke keer krijg ik een stukje meer zicht op wie ik ben en wat ik doe. Nog steeds zet ik regelmatig de ‘voet op de tuinslang’, maar steeds eerder herken ik dat ik dat doe en kan ik mezelf daarin begeleiden en de Spirit op één zetten.”

Ineke Beugels (1961), groep 3G

 

Veerle van Houwenhove

 

“Mijn motivatie is voornamelijk spiritueel. Maar ik merk dat de combinatie van spiritualiteit en psychologie heel veel verduidelijkt en inzicht geeft, waardoor je als mens kan groeien. De twee elementen (spiritualiteit en psychologie) zijn noodzakelijk en boeiend.
Zijnsoriëntatie biedt een mooi uitgewerkt theoretisch kader wat voor mij belangrijk is. De daaraan gekoppelde praktijk vind ik zeer evenwichtig.
Ik heb veel bewondering voor Hans Knibbe die dat alles realiseerde. Het was een boeiend, soms confronterend jaar dat me het inzicht gaf dat dit het juiste pad is voor mij.”

Veerle van Houwenhove (1958), groep V1A

 

Mirjam Cevat

 

“De liefdevolle, oprechte, doorsnijdende begeleiding van de trainers vind ik echt een pijler van de training: dit doet een groot appèl op mijn volwassenheid, op onze volwassenheid. De aanwijzingen die zij ons geven, de ruimte die zij daarin bieden om dit te laten ‘landen’ bij de studenten. Echt diep respect!”

Mirjam Cevat (1971), groep 2H

 

Simone Willems

 

“Tijdens meditaties en soms in het dagelijks leven, ervaar ik regelmatig een doorkijkje naar de non-duale view. Vooral als ik buiten mediteer en de vogels hoor fluiten, of fiets. Ik ervaar me één met mijn omgeving, onderdeel van het geheel, vredig, rustig, sprankelend, nieuw, ruim, fris. Ik ben ontroerd en dankbaar als ik zo kan rusten in Zijn, niets meer en niets minder, vol-ledig, compleet.”

Simone Willems (1968), groep 3G

 

Digna Schenk

 

“Ik ben enorm onder de indruk van de diepte en de reikwijdte van Zijnsoriëntatie. Ook ben ik onder de indruk van hoe professioneel en ook nabij de trainers aanwezig zijn tijdens de training en daarbuiten. Tijdens elke training, individuele sessie of weekend op de school komen er weer nieuwe dingen naar boven, krijgen er dingen aandacht , komen er nieuwe inzichten en vindt er verandering plaats. De enorme rijkdom die ik ervaar in Zijnsoriëntatie vind ik echt bijzonder.”

Digna Schenk, (1976), groep 2H

 

birgitte goris

 

“Ik heb dit jaar een helder waarnemen van een altijd aanwezige stille roerloze rust in de basis mogen ontdekken, daarboven een immer in beweging golvend gevoelslichaam vaak reagerend als een defensief construct. Aan de top mijn denken dat houvast wil creëren door het ‘beter te weten’ in mijn constant veranderende (en voor mijn psyche bedreigende) wereld.
Voor alles ben ik dankbaar, alles heeft zijn betekenis in mijn bewustzijn. Ik geloof nu dat ik al helemaal heel ben en alles een vorm van liefde is. Ik begrijp beter wat dat inhoudt.”

birgitte goris (1974), groep 2H

 

Magda Wouters

 

“Het lukt vaak om stil te staan in openheid én om in de ruimte die ontstaat te kijken naar alles wat zich aan mij laat zien. De Zijnstraining heeft mij al veel bijgebracht: het in relatie zijn, op een liefhebbende manier voelen van hoe vrij ik kan zijn in relatie. Ik voel me een gelukzak dat ik dit kan meemaken. De trainingen zijn open, warm en eerlijk. Er kwamen zoveel knopen los… wellicht door de fantastische opbouw van de cursus én door de bekwame en liefdevolle begeleiding. De praktijkgerichtheid ondersteunt me om te oefenen; de discipline die er nu is, is niet meer die stok achter de deur, maar de liefdevolle aandacht, in liefde, helderheid en kracht.”

Magda Wouters (1947), groep V1A

 

Wim Zwaag

 

“Het meest essentiële voor mij van dit jaar gebeurde meteen bij de start: het direct aangesproken worden op mijn verlichte aard. Of zoals Hans het verwoordt: ‘Zie, je bent al vrij!’
 Ik ben al verlicht, vrij van nature, compleet; ik ben er al.
Deze realisatie heeft me het afgelopen jaar enorm geholpen mijn bewegingen vanuit het ouderlijk huis te gaan herkennen en me terug te brengen naar mijn open staat. „Ik ben er al” gaat als een mantra met me mee. De non-duale view vouwt open waardoor mijn Spirit zich begint te bewegen op manieren die ikzelf niet voor mogelijk had gehouden.
”

Wim Zwaag (1960), groep 2G

 

Sonja Bogels

 

“Wat me steeds meer helder wordt is dat vrijheid leven in relatie altijd mogelijk is, onafhankelijk van (het gedrag van) de ander. Dat het een levenskunst is deze vrijheid handen en voeten te geven (vanuit vrijheid tot vorm te komen). Dat ik altijd vorm in relatie ben; of ik me er nu uit denk of niet. Dat mijn dagelijks zelf ‘vrijheid in relatie leven’ nooit maar dan ook nooit ziet zitten. Ik merk dat ik hierin echt stappen heb gemaakt. In m’n relatie durf ik steeds vaker vrijheid te leven. Dan kom ik tevoorschijn in m’n stralendheid, kwetsbaarheid en irritatie, oftewel: met huid en haar, waarachtig.”

Sonja Bögels (1971), groep 3G

 

Maaike van Elteren

 

“En óf ik in contact ben gekomen met mijn spirit! Zo bijzonder om te ervaren dat ik los kan zijn van mijn geschiedenis, helemaal heel.
Het inzicht en het ervaren dat ik niet mijn geschiedenis ben, voelt voor mij bevrijdend en eigenlijk ook als een soort opluchting. Ik mag stoppen met ploeteren en werken. Ik hoef helemaal niets te doen. Ik ontdek dat juist daar waar ik verschrikkelijk bang voor kan zijn (bodemloosheid) juist een enorme levendigheid bevat. De momenten dat ik in contact ben met mijn spirit, kom ik in contact met energie, speelsheid, levensvreugde, kracht, zachtheid, liefde.”

Maaike van Elteren (1981), groep 1H

 

Hanneke Rota

 

“De opleiding heeft voor mij heel veel inzicht en daardoor geluk gebracht. Ik vind het wonderschoon om in beeld te hebben gekregen wat ik waarom ben gaan geloven en doen in het leven – wat ik daarmee voor mezelf én in relatie – welke relatie dan ook – misloop. En te ervaren hoe simpel het éigenlijk is om mijn heelheid daarbinnen te herzien en te herleven. Het geeft mij veel rust, groot geluk, diep ontzag en grote dankbaarheid.”

Hanneke Rota (1963), groep 3G

 

 

“Ik merk dat er zoveel visie ten grondslag ligt aan de training: er is een onuitputtelijke stroom gaande om de leer te voorzien van nieuw leven, van nieuwe inzichten, van diepere doorzichten. Ik kan alleen maar bewondering voelen voor hoe de training is opgebouwd en voor de onderwerpen die worden belicht. En sta er iedere keer weer van te kijken dat de bron van kennis en inspiratie onuitputtelijk is. Ik heb grote bewondering voor Hans, de inspirator van het werk. Een glimp op te vangen van de omvangrijkheid en misschien wel oneindige diepte van de geest is voor mij steeds weer een mysterie.”

Karien Beukeboom (1971), groep 2H

 

Chris vd Kerkhof

 

“Ik zie dat alles meer integreert in mijn dagelijks leven. Ik leef meer mijn vrije Spirit aard en ik maak makkelijker contact met de non-duale view. Ik zit veel losser in mijn vel, zorgelozer, lichtvoetiger, dankbaarder, zodoende ook stralender, er is meer diepgang, meer integratie van alles. Mijn systemen duiken nog steeds, te pas en te onpas op, ze nodigen me steeds weer uit om bewust aanwezig te blijven bij alles. Ik ben me er sneller bewust van en dat is vaak voldoende om het tij te keren.”

Chris van de Kerkhof (1956), groep 2G

 Nelle Brus “Ik voel dat ik steeds losser in het leven sta. Er is letterlijk meer ruimte en het hoeft allemaal minder op mijn manier. Ik ervaar dat als’ vrijheid’. Ik geniet van het ervaren van ruimte. Ik heb de indruk dat ik daardoor ook letterlijk meer kan zien. Meer kan zien wat er bijvoorbeeld op mijn werk tussen mensen en in groepen van mensen gebeurt. Het gaat erom alles te laten zoals het is, zodat ik ten diepste kan herkennen wie ik ben. Het is mijn keuze de werkelijkheid te benaderen als stralend, open en compleet. Het is aan mij om daarvoor te kiezen. Het gaat continu om het spel tussen mijn natuurlijke niet gehechte staat en mijn wens om te hechten. Met open hart aanwezig zijn bij hoe het nu is; dat is volwassen zijn.”

Nelle Brus (1957), groep 2G

 

Overige aanbevelingen

“Hoewel ik al ervaring had met openheid en met open milde aandacht aanwezig zijn in het moment, brengt de Zijnstraining mij bij iets ruimers dan dat. De meest wezenlijke ervaringen voor mij zijn de ervaringen van ‘present’ zijn en ‘in relatie zijn’ (alles is relatie). Ik had al ervaren dat je meer aanwezig kan zijn in contact met anderen als je bij jezelf blijft, maar de Zijnstraining geeft mij een diep existentieel vertrouwen, en brengt mij bij mijn verlichte aard.”
Wendy Hölzken (1977), groep V1A

“Ik ben door de opleiding en het ingeslagen pad meer in contact gekomen met mijn eigen vrije aard. Duidelijk is geworden dat ik het zelf ben die de dualiteit creëer en dat wij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wat ik er ook van maak. Het beeld dat de verbinding niet gemaakt hoeft te worden maar er al is én dat ook rijkdom niet gezocht hoeft te worden, draag ik met mij mee. Dat laatste geeft rust en inzicht. Het regelmatig terugvallen in oude patronen, maakt duidelijk hoe hardnekkig deze aangeleerde patronen zijn. Het maakt ook duidelijk dat het afronden van de driejarige opleiding geen eindpunt is, maar slechts een markering op een pad dat ik niet meer wil verlaten.
Peter Erdsieck, groep 3G

“Een belangrijke (en verwarrende) ervaring voor mij was: als je iets helemaal ‘waar’ laat zijn – ook als dit bijvoorbeeld te maken heeft met zaken uit je kindertijd die ronduit schadelijk of écht niet goed waren, ook als dit iets tragisch heeft en niet te herstellen is, ook als dit een impact heeft gehad en nog heeft op je leven – dat je dan niet verdwijnt of doodgaat of zoiets. Dat het mogelijk is om te merken dat iets in jou – je ware aard – niet is aangetast en altijd puur zal blijven. En dat het dan mogelijk is om te rusten in Zijn en te ontspannen, óók op die plek.” Wim Stevens (1963), groep V1A

“Ik ervaar het als een enorme rijkdom dat ik het afgelopen jaar heb kunnen starten met de opleiding Zijnsoriëntatie. Ik ben blij dat ik dit pad mag en kan lopen, ik voel dat het klopt; het wijst me keer op keer in de richting van dat waar het echt om gaat in mijn leven. Ik vind het ook prettig om steeds weer te merken dat het niet gaat om het aanleren van een kunstje, geen verbeterplan voor iets wat niet goed zou zijn in mij. Het is al goed, precies zoals het is. Zien wat er echt is, daar bij blijven en van daaruit leven. Dat is op dit moment de essentie voor mij.”
Marielle Rutten, groep 1H

“Het pad spreekt me uitermate aan. Het verruimt me innerlijk. Door het oefenen in Zijn merk ik dat ik iets dichterbij mijn hart gekomen ben. Ik relativeer gemakkelijker de zaken die gebeurd zijn, ze zijn van minder waarde in vergelijking met het rusten in zijn. De essentie voor mij is gewoon rusten in Zijn, er is een mooie essentie in me. Deze mag nu langzaam ontluiken. Het besef dat ik eigenlijk al verlicht ben, vind ik bijzonder. Ik moet er niet meer op wachten. Het is er al.”
Dirk Vieren

“Ik zie dat als ik echt contactvol ben in wat ik doe, in omgang met mezelf en anderen, mijn werk en overige bezigheden, alles zoveel meer betekenis krijgt.In plaats van wachten op een zogenaamd meer ideale partner/baan etc, me toewenden naar wat er nu is, daar steeds opnieuw contact mee te maken. En dat geeft zoveel meer voldoening.Dat was heel lang mijn overlevingsstrategie: ooit ga ik echt leven; tot die tijd kan ik me verschuilen. Erachter komen dat ‘ooit’ niet bestaat was best schokkend. En uiteindelijk erg verhelderend, aardend.”
Mirjam (1971)

“Het Zijnsgeoriënteerde pad spreekt me erg aan door de eenvoud en tegelijkertijd de reikwijdte. Het steeds opnieuw zien waar ik ben; en daar dan zijn zonder oordeel, me zelfs met nieuwsgierigheid en liefde toewenden naar gevoelens en stemmingen die ik eigenlijk niet wil. Wat me ook aanspreekt is de combinatie van buik- en rugkant, liefde en stevigheid én de drie perspectieven. Hierdoor voelt het pad heel compleet, alles komt in beeld. De essentie is voor mij dat ik volmaakt en vrij ben, hier en nu, precies zoals ik ben. En dat ik daardoor ingewikkeldheden los kan laten en écht tevoorschijn kan komen.”
Marie-José (1961)

“De essentie van het pad voor mij is dat ik veel meer ben dan de ik-kramp waarin ik het grootste deel van mijn leven verkeer. Dat de bevrijding in de acceptatie van dit moment zit. Dat bevrijding niet ligt in morgen, niet in een verbeterde versie van mezelf of later komt als ik mijn van A naar Beter project heb afgerond. Dat bevrijding ook niet zit in het veranderen van mijn externe omstandigheden, maar dat alles al aanwezig is hier en nu op dit moment. In mijzelf. Dat bevrijding ook juist zit in het niet bevrijd willen worden. Het besef dat je in je diepte wezen al vrij bent. Dat is Rijkdomsbewustzijn. Wauw. Wat mooi!”
Janneke

“Het pad spreekt me nog steeds erg aan. Hoewel ik momenteel erg aan het worstelen ben met mezelf en niet gerust ben op alles er laten zijn precies zoals het is, ontroeren de momenten dat dit wel lukt mij zeer. En ze voelen als thuiskomen, met een diepe waardering en liefde voor alles wat er in me speelt. Dit is voor mij de essentie. Ook de zelfdestructieve dynamieken blijken dan zich uiteindelijk tot iets heel moois te verhouden.”
Max Boon

“De essentie van het pad is voor mij leven vanuit mijn ware aard. Volgens mij is dat het mooiste dat er is. Ik gun het iedereen van de wereld.”
Hilde Bosman

“Iedere keer als we training hebben voel ik me die geluksvogel! De essentie is voor mij vooral de omgekeerde visie. Uitgaan van de juistheid van de huidige situatie en niet van het doel. De doorsnijdendheid van in het Nu zijn. En vooral het integreren van het dagelijks leven in mijn spirit-aard in plaats van andersom.”
Eric Pol

“Het is een soort thuiskomen in mezelf en alsof ik alles herken maar nu pas weer zie. Het besef dat er niets opgelost hoeft te worden en dingen mogen zijn zoals ze zijn geeft een ruimte die groter is dan welke lege vlakte dan ook. Wat mij help me mijn spirit te herinneren is te vertragen in mijn bezigheden, de dingen heel bewust en met aandacht te doen en dan blijkt er tijd en ruimte over te zijn.”
Tamara van Rossum

Ik ben elke dag dankbaar dat Zijnsoriëntatie op mijn pad is gekomen. Zonder overdrijving kan ik stellen dat Zijnsoriëntatie mijn kijk op mezelf en de wereld dramatisch heeft veranderd. Ik raak steeds meer verwonderd over mezelf en de diepe lagen die ik in mezelf ontdek. Ik zie het als een grote gift aan de wereld die ik graag door wil geven.
Ronald van der Lee

“Ik ben meer in contact gekomen met mijn vrije aard. Dat betekent voor mij dat ik bewuster van mijn (narcistische) eiland afstap. Dat de realisatie meer en meer in mijn leven binnen sijpelt dat ik altijd al in verbinding ben. En dat ik daar géén voorwaarden aan hoef te verbinden. Dat betekent voor mij een gevoel van een nieuwe soort energie. Een tintelende, eindeloze, kippenvel-achtige, vrije energie, waarbij ik meer verbinding voel met mijn eigen verlangens en met andere mensen. Waarbij die verlangens ook aardser zijn, ze komen uit mijn hele lijf en zijn niet alleen het ‘zweverige’.”
Natalja van de Louw

“Ik voel me over de hele linie eigener, steviger, opener en vrolijker. Doordat er vanuit Spirit sociaal minder op het spel staat dan vanuit psyche-optiek is er meer speelruimte om in te brengen waar ik uithang, om vragen te stellen, wensen op tafel te leggen, voorstellen te doen en richting te geven.”
Moniek Slaman

Zo terugkijkend op de afgelopen drie jaar is er wel degelijk een hoop veranderd en ongemerkt geïntegreerd: ik ben volwassener geworden, stabieler, zachter, eigener, gelukkiger, genietender, relaxter. Zijnsoriëntatie is voor mij een pad van vrijheid en na drie jaar voel ik mij een stuk vrijer. Ik heb leren omgaan met mijn verzet, angst, boosheid, heb mijn depressie erkend en zij zijn in een ander licht komen te staan. In de gaten hebben dat superego aan de gang is, schept bewegingsruimte en mijn ja’s komen juichend tevoorschijn. Het ideaalplaatje van hoe het leven vanuit mijn spirit aard eruit zou zien (dat ik me altijd zo zou voelen als in een retraite) is inmiddels aan duigen en heeft plaats gemaakt voor iets wat realistischer en dichterbij is.
Suzanne Cornelissen

Wat ik zo fantastisch vind? Het is geen soft gedoe. Nee, het is scherp, confronterend, passievol, prikkelend en juist dat is liefdevol. Jullie laten met zijn allen zien hoe fijn het is om reëel te zijn ook al doet dat soms nog zo veel pijn. En dat is precies wat ik er zo aan waardeer.
Jessica van Doorn