fbpx

Over de school

De school voor Zijnsoriëntatie in Utrecht is het officiële landelijke opleidingsinstituut voor Zijnsoriëntatie. Wij zijn als non-profit organisatie gehuisvest in een sfeervol oud klooster in het centrum van Utrecht. De school voor Zijnsoriëntatie is in 1987 opgericht door Hans Knibbe, grondlegger van Zijnsoriëntatie.

Zijnsoriëntatie is een pad van levenskunst dat mensen helpt om hun leven wezenlijk te verdiepen en te verrijken. Het is geen psychotherapie en ook geen klassiek spiritueel pad. Het heeft wel elementen van beide in zich. Het pad van levenskunst is een diepgaand bewustwordingsproces waarin alle aspecten van jouw leven aan bod komen. Dit vraagt tijd. De school biedt daarom naast workshops, retraites en meditatie-avonden, meerjarige trainingen en opleidingen aan.

Ga naar het programma-overzicht voor ons complete aanbod


Eigentijds spiritueel pad

Zijnsoriëntatie helpt mensen om hun leven wezenlijk te verdiepen en te verrijken onder het motto: ‘rusten in Zijn en doen wat je wilt’. De school heeft zich gespecialiseerd in het aanbieden van een eigentijds pad van levenskunst dat je zonder haast kunt volgen en dat toegesneden is op de moderne westerse mens. Zijnsoriëntatie is er voor iedereen die zich vanuit een spiritueel perspectief wil bezinnen op zijn of haar alledaagse leven.

Onze ervaring is dat het leren ‘rusten in Zijn en doen wat je wilt’ een diepgaand bewustwordingsproces is waarin alle aspecten van het leven aan bod komen. Dit vraagt tijd en moed. Wanneer je ‘rusten in Zijn’ gaat beoefenen, begeef je je op een pad van zelfconfrontatie. Je wordt je bewust van je historisch bepaalde aannames over jezelf en de wereld. Je ziet hoe arbitrair ze zijn en leert ze loslaten. Zo schep je meer ruimte in jezelf en straal je een spontane wijsheid en gevoeligheid uit.

Het is de specialiteit van de school voor Zijnsoriëntatie om de bewustzijnstraining van ‘rusten in Zijn’ te verbinden met dieptepsychologische begeleiding. Zo kun je nieuwe inzichten en vaardigheden integreren in je leven. Je wilt je werk en je relaties inrichten op basis van het Zijnsbewustzijn. Dit noemen we ‘doen wat je wilt’. In het vormgeven van wat je werkelijk wilt, moet je ruimer durven zijn dan de historisch bepaalde aannames over jezelf en de wereld. Dit individuatieproces is, in onze visie, het belangrijkste werk dat je kunt doen. Het is een gift, niet alleen aan jezelf maar vooral aan de wereld.

Lees meer over Zijnsoriëntatie