fbpx

Filmdocumentaire Hans Knibbe in Eye Amsterdam én op TV

Thuiskomen | een portret van Hans Knibbe

We zijn ontzettend trots dat de nieuwe filmdocumentaire over Hans Knibbe binnenkort te zien zal zijn op het Boeddhistische Film Festival Europa (BFFE 2018) én dat de filmdocumentaire ook wordt uitgezonden door de NPO (KRO-NCRV).

De documentaire ‘Thuiskomen | een portret van Hans Knibbe’ is gemaakt door filmmaker Pat van Boeckel. Hij heeft opnames gemaakt op La Gomera en tijdens de Winterretraite 2018. Na de eerste voorpremières in besloten kring zijn de reacties zeer enthousiast: “Het is een prachtige documentaire geworden.”

Over de film: Thuiskomen
een portret van de grondlegger van Zijnsoriëntatie Hans Knibbe

Hoe kun je het lijden van de westerse mens opheffen? Dat is de zoektocht van klinisch psycholoog Hans Knibbe (1949) die begon in de wilde jaren zestig. Hij legde zich toe op de zogenaamde humanistische therapievormen als Gestalt en neo-Reichiaans lichaamswerk. Daarnaast verdiepte hij zich in het boeddhisme. Zijn diepe overtuiging dat we ons lijden kunnen overkomen en zijn bevinding dat een zuiver psychologische of boeddhistische benadering voor de moderne mens niet voldoet, was de oorsprong van zijn School voor Zijnsoriëntatie. Een opleiding voor therapeuten op spirituele basis, die inmiddels door velen ook gevolgd wordt als training voor het leven. In Dzogchen, een vorm van vrijzinnig Tibetaans boeddhisme, vindt Hans Knibbe nu zijn belangrijkste inspiratie. Die werkte hij op geheel eigen, Westerse wijze, steeds verder uit tot een modern pad van verlichte levenskunst. Wat dat voor hem in de praktijk betekent zien we als we kennismaken met de deelnemers van een Zijnsoriëntatie retraite en we Knibbe volgen op La Gomera, de plek waar hij thuiskomt.


Boeddhistisch Film Festival Europa 2018

Op 28, 29 en 30 september vindt in het Eye Filmmuseum het Boeddhistisch Film Festival Europa (BFFE 2018) plaats. De documentaire ‘Thuiskomen | een portret van de grondlegger van Zijnsoriëntatie Hans Knibbe’ staat in dit Film Festival op het programma. De film zal vertoont worden op zaterdag 29 september om 10.30 uur in Cinema 2. Na afloop vindt een Q&A plaats.

Zie de website van BFFE voor meer info en/of het kopen van kaartjes voor deze film!


TV: De Boeddhistische Blik

De Boeddhistische Blik is de titel waaronder KRO-NCRV programma’s uitzendt die onder de boeddhistische stroming vallen. Het gaat hierbij om uiteenlopende programma’s die alternatieve perspectieven bieden op maatschappelijke en individuele vragen naar zin en betekenis vanuit het boeddhistische gedachtegoed.

Op zondag 7 oktober staat de uitzending van de documentaire van Hans Knibbe gepland.


​Praktische informatie

Film: Thuiskomen | een portret van Hans Knibbe

  • Boeddhistisch Film Festival Europa in Eye Amsterdam: zaterdag 29 september 2018, 10.30 uur. Bestel hier je kaartjes! 
  • TV: KRO-NCRV: De Boeddhistische Blik: zondag 7 oktober 2018