fbpx

Nieuwsbrief school voor Zijnsorientatie, januari 2021

Allereerst wensen we jullie, lezers van onze Nieuwsbrief, een gezond, bevlogen en verbonden 2021!

De ontregeling die de corona-crisis geeft is helaas nog niet ten einde: bij het verschijnen van deze Nieuwsbrief zitten we in een lockdown waarvan de einddatum onbekend is. Het is best een kunst om daar op een goede, verlichte wijze mee te Zijn. Hopelijk vinden jullie daar voor jezelf wegen in.

Voor de school betekenen de huidige maatregelen dat we alle lopende trainingen en padcoachdagen zolang dat nodig is online aanbieden, en dat we keuzes hebben moeten maken t.a.v. het overige aanbod dat dit voorjaar gepland staat. Meer informatie hierover vinden jullie hieronder.

We hopen van harte jullie de komende maanden –online of live- te ontmoeten!

Winterretraite 6 t/m 11 februari 2021

Graag brengen we opnieuw de winterretraite o.l.v. Hans Knibbe onder jullie aandacht. Het thema van deze diepgaande retraite is ‘De droom van werkelijkheid’. In de retraite staat de herkenning van ‘leegte’ centraal: het doorzien dat de werkelijkheid zoals we die normaal beleven een constructie van onze geest is. Het doorzien van de ‘lege’ aard van onze ervaringswereld opent een enorme ruimte in onze geest en doet ons landen in onze ware aard, die nooit gevangen is geweest in de ‘droom van werkelijkheid’. De winterretraite vindt door de lockdown geheel online plaats. Studenten en oudstudenten van de school kunnen deelnemen aan dit aanbod. Mocht je – misschien juist wel vanwege de lockdown – nog mee willen doen? Zie hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Introductietraining – startdatum gewijzigd

Wanneer je het verlangen voelt om geïnspireerde antwoorden te vinden op de vragen die het leven – misschien wel juíst in deze periode – aan je stelt, dan is de introductietraining ‘Je wijsheidsgeest aanroepen’ echt een aanrader. Deze training is zeer geschikt om kennis te maken met Zijnsoriëntatie en het aanbod van de school en te ontdekken of de Zijnstraining iets voor je is.

De Introductietraining zal starten wanneer dat live weer mogelijk is. Gezien de huidige maatregelen zal de eerste bijeenkomst op zijn vroegst op 4 maart zijn. Lees meer

Introductieworkshops in februari en april/mei

De eerstvolgende introductieworkshop ‘Leven vanuit Rijkdomsbewustzijn’ staat gepland op 18 t/m 20 februari. Mocht de lockdown na 9 februari verlengd worden, dan is de eerstvolgende introductieworkshop op 30 april t/m 2 mei.

Je bent van harte welkom in deze workshop als je geïnteresseerd bent in Zijnsoriëntatie en/of overweegt om met de Zijnstraining te starten. Lees meer

Driedaagse ‘Meditatie in de drie perspectieven’ in maart

In deze workshop, die zowel voor beginners als gevorderden geschikt is, zal Hans Knibbe de deelnemers een proeve geven van de verschillende Zijnsgeoriënteerde meditatievormen; deze worden uitgebreid besproken en beoefend. Je zult tijdens deze dagen heel nabij contact maken met de schoonheid en vreugde van jouw Spiritaard en non-duale Gewaar-Zijn.

Als je kennis wilt maken met Hans Knibbe en/of Zijnsoriëntatie, of als je behoefte hebt om je meditatie-practice te verfrissen en/of te verdiepen, ben je van harte welkom! De driedaagse vindt van 11 t/m 13 maart plaats in de Centrumkerk in Bilthoven en zal ook online te volgen zijn. Wanneer onverhoopt blijkt dat live samenkomen niet mogelijk is, wordt de workshop geheel online gegeven. Lees meer

‘Zitten in Zijn’ en recensie in InZicht

We brengen graag, voor alle geïnteresseerden in Zijnsgeoriënteerde meditatie, nogmaals het meest recente boek van Hans Knibbe ‘Zitten in Zijn’ onder de aandacht. In dit boek brengt Hans de diverse meditatievormen die we in Zijnsoriëntatie beoefenen in een heldere opbouw bijeen. Iedere meditatievorm wordt precies beschreven, met uitgebreide aanwijzingen en bespreking van de achterliggende principes. Het geeft je grondige kennis en is heel behulpzaam en verdiepend bij de dagelijkse beoefening.

In het tijdschrift InZicht (Jaargang 22 – 2.2020) is een zeer lovende recensie over ‘Zitten in Zijn’ verschenen, waarvan wij hier alvast graag een stukje met jullie delen:

“Nergens hebben we ooit een meer doorleefde en evocatieve beschrijving mogen lezen van wat de uiteindelijke realisatie van onze ware zijnsaard is en hoe het is om te verwijlen in de on-afgeleide non-meditatie. Dit lezen is intens geraakt worden en genieten! Dit is niet het zoveelste meditatieboek(je) dat maar wat napraat. Hier is meditatie naadloos geïntegreerd in de drie perspectieven van een non-duaal pad.”

Lees hier de hele recensie met een eigen weergave van het boek door Guy Vandeput.

In gesprek met Hans Knibbe

Op woensdagavond 18 november ’20 vond de bijeenkomst ‘In gesprek met Hans Knibbe’ voor het eerst online plaats. Hierdoor konden ook mensen vanuit het buitenland meedoen, een mooie verrijking. Het was een inspirerende avond waarop Hans voorging in meditatie, verschillende teksten voordroeg en met de deelnemers in gesprek ging. Op donderdagavond 18 maart staat opnieuw online de volgende ‘In gesprek met Hans Knibbe’ op het programma. Wanneer je hierbij aanwezig wilt zijn, volg deze link voor meer informatie en om je aan te melden.

Introductieworkshop en Spiritweek voor twintigers

Spiritjaar is een aanbod van de school voor twintigers die bewust willen leven en keuzes willen maken vanuit hun vrije, onbezette Spirit-aard. Door de huidige situatie kunnen we Spiritjaar helaas nog niet in haar volle glorie aanbieden, dat verwachten we na de zomer te kunnen doen.

Wel is er voor de zomer een introductieworkshop gepland op 12 en 13 juni, waar je je nu al voor kunt inschrijven! Deze introductieworkshop is -naast een kennismaking met Zijnsoriëntatie en de leraren Esther Hamers en Ronald van der Lee – ook een voorproefje van de Spiritweek die in juli van dit jaar zal plaatsvinden.

Zowel in de introductieworkshop als in de Spiritweek leer je de methodes van Zijnsoriëntatie kennen, zoals meditatie in beweging, zitmeditatie, visualisaties en deelrondes, waarin er ruimte is voor vragen en het delen van inspiratie. Daardoor ga je o.a. zien en ervaren dat je veel ruimer bent dan je vanuit je geschiedenis en je gewoontepatronen bent gaan denken. Je merkt hoe weldadig het is om simpelweg te landen in Zijn, in jouw vrije Spiritaard.

Ben je geïnspireerd en nieuwsgierig om deel te nemen aan de introductieworkshop en/of de Spiritweek, of ken je twintigers die mogelijk interesse hebben in ons jongerenprogramma, kijk dan op de nieuwe website van Spiritjaar: www.spiritjaar.nl of mail ons op info@spiritjaar.nl.

Voorlichtingsavond Opleiding Leraar Zijnsoriëntatie

Op 4 maart a.s. is er een informatieavond voor studenten die overwegen om de lerarenopleiding te volgen. De opleiding is bedoeld voor studenten die ten minste de driejarige Zijnstraining hebben afgerond, intensief het Zijnsgeoriënteerde pad willen gaan én de intentie hebben om Zijnsoriëntatie ‘uit te dragen’ en professioneel vorm te geven. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en wordt geleid door Iene van Oijen. Wil je bij deze voorlichtingsavond aanwezig zijn, stuur dan een e-mail naar de school. Lees meer

Ter inspiratie

In het boeddhistisch dagblad is een mooi artikel verschenen over ‘eenzaamheid’, een thema dat in 2020 nadrukkelijk in de belangstelling stond. In dit artikel wordt de Zijnsgeoriënteerde zienswijze van Hans Knibbe gepresenteerd, zoals beschreven in de nieuwe Cirkel nr. 61: “Eenzaamheid is wat je tegenkomt als je bereid bent alles los te laten wat je houvast lijkt te bieden. Geen ‘zielige’ eenzaamheid maar een eenzaamheid die rijkdom geeft, een majestueuze eenzaamheid. In een sangha ontmoet je elkaar vanuit die eenzaamheid.” Ter inspiratie kun je hier het artikel lezen.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in maart met o.a. als onderwerpen:

Introductieworkshops

Starten met de Zijnstraining

Summerschool 2021