fbpx

Nieuwsbrief school voor Zijnsorientatie, maart 2018

Bijna voorjaar – met een mooi aanbod aan de school!

Terwijl het buiten ijs- en ijskoud is staat het voorjaar voor de deur. In deze nieuwsbrief lees je welk aanbod je dit voorjaar kunt volgen aan de school voor Zijnsoriëntatie. Met deze keer veel aandacht voor Gezonde Zelfliefde: met het nieuwe boek van Hans Knibbe dat deze maand verschijnt, de boekpresentatie én een reeks nieuwe filmpjes waarin Hans Knibbe werkt met studenten. Ook de cursus Gezonde Zelfliefde gaat dit voorjaar weer van start aan de school.

Naast Gezonde Zelfliefde staan er nog meer mooie programma’s gepland voor het voorjaar: In gesprek met Hans Knibbe, de Themaworkshop ‘Kiezen voor Geluk’ en de Inspiratiedagen voor jongvolwassenen. Daarnaast blikken we in deze nieuwsbrief kort terug op het driedaagse seminar met Lama Tony Duff dat in januari plaats heeft gevonden en waarmee de school voor Zijnsoriëntatie haar 30-jarig jubileum vierde.

Nieuw boek Hans Knibbe

Deze maand verschijnt het nieuwe boek van Hans Knibbe: Gezonde Zelfliefde, waarom het nodig is en hoe je dit kunt beoefenen. Dit boek biedt een schat aan inzichten en methodes om de kunst van Gezonde Zelfliefde te ontwikkelen. Het boek wordt onder meer aanbevolen door Adeline van Waning (psychiater, Master Boeddhistische studies). Zij schrijft hierover:

“Het boek ‘Gezonde Zelfliefde’ is een parel, een juweel… Een belangrijk boek dat vele thema’s samenbrengt en op creatieve en vernieuwende wijze integreert, waaronder boeddhistische invalshoeken en actuele inzichten in dynamische psychologie. Een ‘rijk’ en verrijkend boek, een fundamentele bijdrage.”

Het boek is uitgegeven door Asoka en is verkrijgbaar voor € 22,95. Kijk voor meer info in de webwinkel van Stichting Zijnsoriëntatie waar je het boek ook kunt bestellen. Lees meer.

Boekpresentatie op 24 maart

Op zaterdag 24 maart organiseert Stichting Zijnsoriëntatie de boekpresentatie van ‘Gezonde Zelfliefde’. Tijdens deze boekpresentatie vertelt Hans Knibbe over zijn nieuwe boek en het belang van Gezonde Zelfliefde. Daarna volgt een driegesprek waarin Hans Knibbe het gesprek aangaat met André van der Braak (hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities, Vrije Universiteit Amsterdam) én een tweede gastspreker over het onderwerp Gezonde Zelfliefde.

De boekpresentatie vindt plaats in de Lutherse Kerk in Utrecht. Deze middag start om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur). Aan het einde van de middag kun je jouw exemplaar van het boek ‘Gezonde Zelfliefde’ door Hans Knibbe laten signeren. We sluiten de middag feestelijk af met een hapje en drankje. Toegang € 10,- p.p. Lees meer.

Cursus Gezonde Zelfliefde

In het voorjaar gaat aan de school voor Zijnsoriëntatie een nieuwe groep van start met de succesvolle cursus Gezonde Zelfliefde. Deze cursus start op maandagavond 3 april en wordt gegeven door Annet Posthuma. De cursus Gezonde Zelfliefde is ontwikkeld door de Beroepsvereniging van Zijnsgeoriënteerde Begeleiders in nauwe en geïnspireerde samenwerking met Hans Knibbe. De cursus is bedoeld voor mensen die ‘Gezonde Zelfliefde’ in de praktijk willen leren brengen en die tegelijkertijd kennis willen maken met Zijnsoriëntatie. Je kunt de cursus ook volgen op andere locaties in het land, bij trainers die hiervoor geautoriseerd zijn.

Gezonde Zelfliefde is een belangrijke basis van het Zijnsgeoriënteerde pad van Levenskunst. Het is liefde voor jezelf op een gezonde, niet-neurotische manier. In de cursus Gezonde Zelfliefde leer je je blikrichting om te draaien van ‘daar en dan’ naar ‘hier en nu’. Zo kom je weer in contact met het meest nabije aan jou. Je leert jezelf in een liefdevol licht te plaatsen, waardoor je zowel psychologische gezondheid en welbevinden opbouwt, als diepgaand thuiskomt in je natuurlijke, liefdevolle Zijnsaard. Lees meer.

Filmpjes Gezonde Zelfliefde

Hans Knibbe heeft met een drietal studenten zittingen gehouden waarin Gezonde Zelfliefde in praktijk wordt gebracht. Naast deze integrale zittingen heeft Hans Knibbe in aparte video’s alle zittingen voorzien van commentaar op zijn begeleiding, zodat inzichtelijk wordt hoe de methodiek van Gezonde Zelfliefde werkt.

In totaal zijn er zes video’s gepubliceerd, verdeeld in drie sets (zittingen & daarbij behorende uitleg van Hans Knibbe). Hierin komen de volgende methodieken aan de orde komen: 1. Een buffer van goedheid opbouwen (zitting met Jessica van Doorn), 2. Optiekverhoging (zitting met Ronald van der Lee) en 3. Visualisatie van de Zijnsouders (zitting met Veroni Larsen). Bekijk de video’s via deze link.

Seminar Lama Tony Duff

In januari vierde de school voor Zijnsoriëntatie haar 30-jarig jubileum met een seminar met Lama Tony Duff. Dit seminar vond plaats in Hotel Figi te Zeist. Bijna driehonderd deelnemers waren aanwezig voor deze bijzondere ‘Introduction in Dzogchen’ door Lama Tony Duff. Wij kijken met veel genoegen terug op deze drie dagen. Lama Tony schreef er het volgende over:

“The retreat was outstandingly good, which is a testament to Hans as a Westerner who has developed a way to guide his students authentically on the path to enlightenment using Western methods.”

Sinds het seminar zijn veel deelnemers en studenten benieuwd of er een vervolg komt van een aanbod van Lama Tony Duff én wat de samenwerking/relatie met Lama Tony betekent voor de school voor Zijnsoriëntatie. Hans Knibbe heeft hierover een brief geschreven. Lees meer.

In gesprek met Hans Knibbe

Op donderdagavond 22 maart is de 2e bijeenkomst van In gesprek met Hans Knibbe. Tijdens deze avond gaat Hans Knibbe in gesprek met de aanwezigen over onze diepste aard, die van nature non-duaal en verlicht is. Wanneer we onze diepste aard weten te herkennen, hebben we een goede basis voor ons pad van levenskunst gevonden. In dialoog met de aanwezigen plaatst Hans Knibbe de verlichte aard in het centrum van de aandacht, zodat herkenning van verlichting eenvoudiger wordt. De avond vindt plaats in een meditatieve setting en is zowel voor mensen voor wie dit een eerste kennismaking is met Zijnsoriëntatie als voor studenten die al jarenlang het Zijnsgeoriënteerde pad lopen.

Deze avond vindt plaats op donderdag 22 maart (van 19.30 -21.30 uur) in Het Huis Utrecht (Koepelzaal) aan de Boorstaat 107, vlak bij het Centraal Station. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten onder het genot van een hapje of drankje. Toegang: € 20,- Lees meer.

Themaworkshop: Kiezen voor Geluk

De Themaworkshops zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in Zijnsoriëntatie en/of die graag kennis willen maken met Zijnsoriëntatie. Het thema van eerstvolgende tweedaagse is: Kiezen voor Geluk. De tweedaagse wordt gehouden op 13 & 14 april onder leiding van Famke van Halteren.

In Zijnsoriëntatie onderscheiden we drie soorten geluk: relatief geluk, Spirit-geluk en Groot geluk. Tijdens de tweedaagse workshop ontdek je de facetten van deze drie vormen van geluk. Je leert dat je telkens opnieuw kunt kiezen voor Geluk, geluk dat losstaat van de relatieve omstandigheden. Zo ervaar je hoe het is om je leven vorm te geven vanuit Rijkdomsbewustzijn. Lees meer.

Inspiratiedag voor jongvolwassenen

Al enkele jaren organiseert de school Inspiratiedagen voor jongvolwassenen (tot circa 30 jaar). Veel jonge mensen ervaren deze dagen als een waardevolle mogelijkheid om de Zijnsgeoriënteerde inspiratie te vieren in relatie met leeftijdsgenoten. De eerstvolgende Inspiratiedag vindt plaats op zaterdag 24 maart o.l.v. Guus Jongen. Het thema van deze dag is: Zijn met gedachten en gevoelens.

Tijdens deze Inspiratiedag leer je dat je de gedachte of het gevoel niet bént; je bent al ‘los’. Los, in ieder moment. Vanuit die ruimere optiek kun je Zijn mét die gevoelens en gedachten. Zo ontdek je dat je eindeloos ruimer bent dan je gevoelens/gedachten en ervaar je jezelf vanuit de lichtheid en vrijheid van Zijn. Lees meer.

Info-avond Lerarenopleiding Zijnsoriëntatie

Op dinsdagavond 20 maart geeft Iene van Oijen een informatieavond aan studenten en Kringleden die geïnteresseerd zijn in de Lerarenopleiding. De avond start om 19.00 uur in de Bovenzaal van de school. Heb je minimaal de driejarige Zijnstraining afgerond en wil je hierbij aanwezig zijn, stuur dan een e-mail naar de school.

Ter inspiratie: video Hans en Lama Tony

In de periode dat Lama Tony Duff in Nederland was, hebben Hans Knibbe en Lama Tony veel met elkaar gesproken over onder meer Dzogchen. Speciaal rond het thema ‘Gezonde Zelfliefde en Basic Goodness’ zijn Hans Knibbe en Lama Tony ‘voor de camera’ in gesprek gegaan. Bekijk hier de video!

 

De volgende nieuwsbrief verschijnt in april met onder meer info over: