fbpx

Nieuwsbrief school voor Zijnsorientatie, november 2019

Het gonst van de activiteiten

Het gonst van activiteiten en inspiratie in de School voor Zijnsoriëntatie. Naast het aanbod voor geïnteresseerden en studenten zijn er ook allerlei minder zichtbare initiatieven en projecten, die we graag onder je aandacht willen brengen. Al deze activiteiten verrijken de Zijnsgeoriënteerde gemeenschap en iedereen die daar mee verbonden is plukt daar de vruchten van.

We beginnen met het aanbod:

Aanbod voor jongvolwassenen

De school heeft een speciaal, laagdrempelig, aanbod voor jongvolwassenen, die geïnteresseerd zijn in hedendaagse spiritualiteit en die zich aangesproken voelen door Zijnsoriëntatie. Op 14 en 15 december 2019 vindt de tweedaagse “De Rijkdom van Zijnsgeoriënteerde meditatie” plaats. In deze tweedaagse maak je via verschillende meditatieve beoefeningen contact met jouw vrije aard.  We hebben al enthousiaste aanmeldingen voor deze tweedaagse. En er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus meld je tijdig aan: lees meer.

Introductietraining vanaf januari 2020

We bieden dit schooljaar opnieuw een halfjaarlijkse Introductietraining aan onder leiding van Famke van Halteren. In zes donderdagen maak je kennis met het Zijnsgeoriënteerde pad van Levenskunst. Thema van de training is: ‘Je wijsheidsgeest aanspreken.’ Dit aanbod is ook geschikt om te ontdekken of je verder wilt gaan met de Zijnstraining. De introductietraining start op donderdag 16 januari 2020. Lees meer.

Informatiemiddag op 1 februari 2020

Op zaterdag 1 februari is de eerstvolgende informatiemiddag. Via een gevarieerd programma ervaar je de inspiratie van Zijnsoriëntatie en ontvang je informatie over Zijnsoriëntatie als pad van levenskunst. Je maakt kennis met één van de werkwijzen, een leraar van de Zijnstraining en het aanbod. Ook vertelt een student van de Zijnstraining over zijn/haar ervaringen met Zijnsoriëntatie. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen. Deelname is gratis, wel graag aanmelden. Lees meer.

Introductieworkshops in maart en juni 2020

De Introductieworkshop is ook een uitstekende manier om kennis te maken met Zijnsoriëntatie. De eerstvolgende introductieworkshops staan gepland op donderdag 26 t/m zaterdag 28 maart en donderdag 25 t/m zaterdag 27 juni 2020, beide onder leiding van Famke van Halteren. Tijdens deze driedaagse Introductieworkshop krijg je een proeve van de Zijnsgeoriënteerde visie en werkwijzen. Voor de meeste mensen is de Introductieworkshop dé opstap naar de Zijnstraining. Iedereen die geïnteresseerd is in Zijnsoriëntatie, is van harte welkom! Lees meer.

Winterretraite 4 t/m 9 januari 2020

In de Winterretraite onder leiding van Hans Knibbe staan de vier gebaren van verlichting centraal: zitten als een berg, rug als een rivier, zegening ontvangen en compassie zijn. Bij elkaar schep je daarmee een uitnodigende ruimte voor de herkenning van je verlichte aard. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor studenten van de school (op basis van beschikbaarheid kamers / kamer delen). De uiterlijke inschrijfdatum is 9 december. Lees meer.

Driedaagse Meditatie in de drie perspectieven 20 t/m 22 februari 2020

In de driedaagse die Hans Knibbe in februari aanbiedt aan beginners én gevorderden worden alle fasen in de Zijnsgeoriënteerde meditatie uitgebreid besproken en beoefend.

Als je kennis wilt maken met Hans Knibbe en/of Zijnsoriëntatie, of als je behoefte hebt om je meditatie-practice te verfrissen en/of te verdiepen, dan ben je van harte welkom! Deze driedaagse vindt plaats in de Centrumkerk in Bilthoven. Lees meer.

Drieweekse in Frandeux 30 mei t/m 19 juni 2020

Eens in de drie jaar biedt de School voor Zijnsoriëntatie een drieweekse retraite aan in Frandeux (Belgische Ardennen) onder leiding van Hans Knibbe. We nemen de derde perspectief stijl van niet-meditatie als uitgangspunt. We ondersteunen dit met Avalokiteshvara visualisaties, energiewerk, stil verwijlen en bestudering van teksten van Longchenpa. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor (oud)studenten van de School voor Zijnsoriëntatie. Lees meer.

Nieuwe initiatieven en projecten:

Zitten in Zijn, het nieuwe boek van Hans Knibbe

Begin 2020 verschijnt het boek ‘Zitten in Zijn’. In dit boek brengt Hans Knibbe de diverse meditatievormen die we in Zijnsoriëntatie beoefenen in een heldere opbouw bijeen. Iedere meditatievorm wordt precies beschreven, met uitgebreide aanwijzingen en bespreking van de achterliggende principes. Het geeft je grondige kennis en is heel behulpzaam en verdiepend bij de dagelijkse beoefening. Daarnaast zijn hiervan ook video opnames gemaakt, een voorbeeldvideo vind je verderop in deze nieuwsbrief.

We houden je op de hoogte van de datum van verschijning van het boek en t.z.t. nodigen we je graag uit voor de feestelijke boekpresentatie.

Nieuwe cursus Zijnsgeoriënteerde Meditatie, ontdek de rijkdom van Zijn

De Beroepsvereniging van Leraren Zijnsoriëntatie heeft samen met Iene van Oijen een cursus ontwikkeld waarin de meditatieopbouw zoals beschreven in het boek ‘Zitten in Zijn’, gevolgd wordt. De cursus bevat acht dagdelen en is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde meditatie beoefenaren.

Op dit moment vindt er een pilot van de cursus plaats. Deelnemers hiervan zijn zeer enthousiast. Op grond van de resultaten van deze pilot zal deze cursus vanaf september 2020 door de leraren Zijnsoriëntatie in Nederland en België aangeboden worden.

Video opnames van Zitten in Zijn

De School voor Zijnsoriëntatie heeft een serie video’s gemaakt, waarin de meditatie instructies uit ‘zitten in Zijn’ verder worden toegelicht en beoefend. Hier vind je alvast één videofragment over het belang van verlichte motivatie: zie video.

Tijdschrift de Cirkel

De Cirkel, het halfjaarlijkse tijdschrift van de School voor Zijnsoriëntatie, bestaat al bijna dertig jaar. We zijn trots op dit tijdschrift om veel redenen: omdat de inhoud altijd op hoog niveau is, omdat het een mooie vormgeving heeft en omdat het in die dertig jaar altijd door enthousiaste vrijwilligers is gedragen. Daarnaast besteedt de redactie veel tijd aan het overleggen met de schrijvers, het redigeren van de artikelen, het maken van de lay-out, het regelen van de drukgang en het contact met de Stichting Zijnsoriëntatie. Ook zijn er vaak levendige inhoudelijke discussies over de visie en de principes. Kortom er wordt door vrijwilligers met grote inzet en inspiratie gewerkt en wij kunnen het resultaat hiervan twee keer per jaar in onze bus (en in de toekomst in onze mailbox) krijgen! Én binnenkort krijg je bericht over aantrekkelijkere tarieven en de nieuwe abonnementsvormen: Digitaal, Print en Compleet.

Als je op de hoogte wilt blijven van Zijnsoriëntatie, de inhoudelijke ontwikkelingen, de geest die er waait, de ervaringen van studenten, abonneer je dan op de Cirkel. Met in Cirkel 59, die nog voor de Kerst uitkomt, onder andere de thema’s: Stil verwijlen, Kunst, Moed en sensueel deinende mannenkonten…

Herziene uitgave van De tempel van de relatie

‘De tempel van de relatie’ is de afgelopen maanden grondig geredigeerd en wordt opnieuw uitgegeven. Tevens heeft het een nieuwe vormgeving gekregen, met een mooie omslag van Trui Punt. In dit boek geeft Hans Knibbe een Zijnsgeoriënteerde visie op de partnerrelatie. De relatiedynamiek wordt op diepgaande en inspirerende wijze belicht. Het boek nodigt uit tot een inspirerende partnerrelatie, waarin beide partners als vrije en liefdevolle volwassenen tot bloei kunnen komen.

Vertaling Treasure Trove of Scriptural Transmission

Al jaren is een kleine vertaalgroep, bestaande uit Daan Goedhart, Dorothea van der Sar, Marianne de Soet en Hans Knibbe, bezig om dit monumentale boek van Longchenpa in het Nederlands te vertalen. Het werk vordert gestaag; de vertaalgroep verwacht voor de zomer hiermee klaar te zijn. We hopen de vertaalrechten te krijgen van Padma Publishing, maar we zullen deze vertaling in ieder geval beschikbaar kunnen stellen aan onze eigen studenten. Dit boek is een schatkist voor alle studenten die geïnteresseerd zijn in Dzogchen. Het bestuderen van dit boek opent het Zicht en geeft je meditatie beoefening (én leven) een stevig fundament in openheid, ruimtelijkheid en de straling van je aard.

Ook hierover houden we je graag op de hoogte.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in januari met als onderwerpen:

De boekpresentatie van ‘Zitten in Zijn’, het nieuwe boek van Hans Knibbe

Driedaagse Hans Knibbe februari 2020

Informatieavond lerarenopleiding Zijnsoriëntatie

Summerschool 2020