fbpx

Nieuwsbrief school voor Zijnsorientatie, september 2021

Terwijl we nog kunnen genieten van zonnig nazomerweer, is de vakantie periode in alle regio’s weer voorbij en zijn ook wij volop bezig met de start van het nieuwe schooljaar.

Als eerste grote activiteit is er de feestelijke boekpresentatie van Longchen Rabjam’s (Longchenpa) beroemde boek ‘Een schatkist van Overdracht door Geschriften’. De Tibetaans-Boeddhistische leraar Longchen Rabjam schreef het boek in de 14e eeuw. Het bevat zowel een systematische uiteenzetting van de visie van Dzogchen, als een evocatieve bezinging van de verlichte openheid en vrijheid van de aard van onze geest.

Met de eerste Nederlandse vertaling van ‘A Treasure Trove of Scriptual Transmission’ komt dit kostbare boek beschikbaar voor iedereen in Nederland en Vlaanderen die geïnteresseerd is in Dzogchen, de leringen van de Nyingma traditie en in non-dualiteit in het algemeen. Meer informatie over het programma van de boekpresentatie en hoe je je kunt aanmelden vind je hieronder.

Verder zijn we zeer verheugd dat we weer veel nieuwe studenten mogen verwelkomen. We starten dit jaar met twee eerstejaarsgroepen onder leiding van Esther Hamers en Annet Posthuma. In de Opleiding Leraar Zijnsoriëntatie start ook een nieuwe groep studenten. Voor de Leergang 1e en 3e perspectief lopen de aanmeldingen nog steeds binnen en de aanvullende padcoachgroepen zijn inmiddels allemaal vol.

Op 18 september zullen veel studenten die zich diepgaand verbonden voelen met Zijnsoriëntatie (opnieuw) intreden in de Zijnskring. Deze kring bestaat al vele jaren jaar uit een geïnspireerde en betrokken groep van ruim honderd  padlopers.

In deze nieuwsbrief lees je meer over de activiteiten die dit najaar plaatsvinden in de school: De driedaagse workshop onder leiding van Hans Knibbe, de Leergangen 1e en 3e perspectief, de Informatiebijeenkomst, de Introductieworkshop en een nieuwe bijeenkomst ‘In gesprek met Hans’.

Ook geven we alvast een vooruitblik op ons aanbod in het voorjaar van 2022: de Introductietraining en de Winterretraite.

We wensen je een mooi, boeiend en inspirerend schooljaar toe en kijken ernaar uit je (weer) te ontmoeten!

Boekpresentatie ‘Een schatkist van Overdracht door Geschriften’ op 26 september ‘21

De Stichting Zijnsoriëntatie nodigt je van harte uit om aanwezig te zijn bij de feestelijke boekpresentatie van de Nederlandse vertaling van het meesterwerk van de Dzogchen yogi Longchen Rabjam. Hier vind je de uitnodiging van de boekpresentatie en in deze uitnodiging vind je ook de link om je aan te melden voor de boekpresentatie. Lees meer.

Driedaagse workshop meditatie in de drie perspectieven van 30 september t/m 2 oktober ‘21

In deze workshop, die zowel voor beginners als gevorderden geschikt is, zal Hans Knibbe de deelnemers een proeve geven van de verschillende Zijnsgeoriënteerde meditatievormen die uitgebreid besproken en beoefend zullen worden. Je zult tijdens deze dagen heel nabij contact maken met de schoonheid en vreugde van jouw Spiritaard en non-duale Gewaar-Zijn.

Als je kennis wilt maken met Hans Knibbe en/of Zijnsoriëntatie, of als je behoefte hebt om je meditatie-practice te verfrissen/te verdiepen, ben je van harte welkom! De driedaagse vindt plaats in de Centrumkerk in Bilthoven en zal ook online te volgen zijn. Lees meer.

Leergang 1e perspectief

Het thema van de leergang 1e perspectief is Integratie van verlichting in ons dagelijkse leven. Integratie is een groot onderwerp met veel facetten. In twee artikelen in de Cirkel & in ‘Zijn’ over verlicht burgerschap heeft Hans Knibbe een aanzet gegeven in het denken hierover.

Deze 1e perspectief leergang is gestoeld op de overtuiging dat ons hele pad van verlichte levenskunst alleen succesvol kan zijn als we die bewandelen als verlicht burger. Dus als iemand die het belang van het geheel in het oog heeft en zijn gedrag daardoor laat leiden. Alleen die houding verheft ons boven onze bijziende en onvolwassen zelfgerichtheid. Meestal wenden we ons af van het appel van het geheel, omdat we denken dat er dan geen ruimte voor onszelf overblijft. Precies die aanname houdt ons in het ‘huis van de ouders’ en maakt integratie van alle onbegrensde verlichtingskwaliteiten als Vrijheid, Liefde, en Helderheid onmogelijk.

In deze leergang openen we onze blik en nemen we het geheel in ogenschouw, we geven onze vrijplaats op en we geven onze interdependentie met al het zijnde op verlichte wijze vorm. Deze leergang vindt plaats in de Centrumkerk in Bilthoven en is ook online te volgen. Lees meer.

Leergang 3e perspectief

De Leergang 3e perspectief bestaat uit twee residentiële retraites van 6 dagen o.l.v. Hans Knibbe. In deze leergang nemen we de non-duale openheid die reeds compleet aanwezig is als de grond van onze geest als uitgangspunt. Hier valt geen werk meer te doen, het gaat om steeds opnieuw herkennen en deze moeiteloze wijze van zijn te leren onderscheiden van gefixeerde meditatiestaten. Het wennen aan deze ongecompliceerde openheid wordt ondersteund met meditaties volgens de stappen die in het boek ‘Zitten in Zijn’ beschreven zijn. Deze leergang vindt plaats in Frandeux, België en wordt alleen live aangeboden. Lees meer.

In gesprek met Hans Knibbe op 18 november ‘21

Hans Knibbe biedt dit schooljaar weer de mogelijkheid om LIVE met hem in gesprek te gaan over verlichting als uitgangspunt van Zijnsoriëntatie en de unieke manier waarop we dat vormgeven als pad van levenskunst.

Deze avonden vinden plaats in een meditatieve setting en zijn zowel voor mensen voor wie dit een eerste kennismaking is met Zijnsoriëntatie als voor studenten die al jarenlang het Zijnsgeoriënteerde pad lopen. Aan deelnemers wordt gevraagd om van tevoren een van de boeken van Hans Knibbe te lezen. Deze avond vindt live plaats op donderdag 18 november ‘21 van 19.30 – 21.30 uur. Lees meer.

Informatiebijeenkomst 16 oktober ‘21

Wil je graag kennismaken met Zijnsoriëntatie en/of de school, op zaterdagmiddag 16 oktober organiseren we weer een informatiebijeenkomst onder leiding van Annet Posthuma. Via een gevarieerd programma ontvang je informatie over Zijnsoriëntatie als pad van levenskunst. Je maakt kennis met één van de werkwijzen, een leraar van de Zijnstraining en het aanbod. Ook vertelt een student van de Zijnstraining over zijn/haar ervaringen met Zijnsoriëntatie. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen. Iedereen is van harte welkom. Lees meer

Introductieworkshop 9 t/m 11 december ‘21

Tijdens deze driedaagse Introductieworkshop onder leiding van Annet Posthuma krijg je een proeve van de Zijnsgeoriënteerde visie en werkwijzen, zoals meditatie in beweging en zitmeditatie, het vinden van de vrije contactpositie en de visualisatie van het huis van Zijn en de Zijnsouders. Je komt deze dagen in contact met een volledig vrije dimensie in jou, die de bron blijkt te zijn van inherente Rijkdom. Voor veel mensen is de Introductieworkshop dé opstap naar de Zijnstraining, maar je bent ook van harte welkom als je daar (nog) niet mee wilt starten maar wel geïnteresseerd bent in Zijnsoriëntatie. Lees meer.

Introductietraining vanaf januari ‘22

Op donderdag 13 januari ’22 start de halfjaarlijkse Introductietraining onder leiding van Famke van Halteren, met als thema ‘Je wijsheidsgeest aanspreken‘. In zes donderdagen maak je kennis met het Zijnsgeoriënteerde pad van Levenskunst. Je krijgt een introductie in werkvormen als meditatie, optiekverhoging en visualisatie. Door deze werkvormen te beoefenen kom je in contact met je vrije, van nature heldere en liefdevolle Spiritaard en een wijze van zijn, die het mogelijk maakt om geïnspireerde antwoorden te vinden op de vragen die het dagelijks leven voortdurend aan je stelt. Deze training is ook geschikt om te ontdekken of je verder wilt gaan met de Zijnstraining. Lees meer.

Winterretraite 5 t/m 10 februari ‘22

De winterretraite heeft dit jaar opnieuw ‘De droom van werkelijkheid’ als thema en zal van zaterdag 5 t/m donderdag 10 februari ‘22 plaatsvinden. In deze retraite staat de herkenning van ‘leegte’ centraal. Leegte-herkenning houdt in dat we doorzien dat de werkelijkheid zoals we die normaal beleven een constructie van onze geest is. We kennen duur, vastigheid en concreetheid toe aan onze indrukken. We creëren van iedere waarneming razendsnel een innerlijke representatie die veel stabieler is dan de waarneming op zich. Zo toveren we onszelf een stabiel zelf en wereld voor die – hoewel handig in gebruik – ons vervreemdt van onze non-duale verlichte aard.

Het blijkt iedere keer weer dat het doorzien van de illusoire ‘lege’ aard van onze ervaringswereld een enorme ruimte in onze geest opent. We landen in onze ware aard die nooit gevangen is geweest in de ‘droom van werkelijkheid’.

Het pad van verlichting houdt in dat we onze werkelijkheidsdroom doorzien en ons leven enten op de openheid en straling van onze ware aard. Dit aanbod wordt alleen live aangeboden. Lees meer.