Leergang 1e perspectief

De niet herkende boeddha en individuatie

Let op: in verband met coronamaatregelen zijn de dagen van 19 t/m 21 maart verzet naar 1 t/m 3 oktober 2020:

  • 1 oktober in de Woudkapel, Bilthoven
  • 2 & 3 oktober in de Centrumkerk, Bilthoven

Voor studenten die minimaal de driejarige Zijnstraining hebben afgerond.


Over de Leergang 1e perspectief

In de Leergang 1e perspectief werken we met de kracht van je conditioneringen. Je leert – iedere keer opnieuw – om los te laten, je verhaal te doorzien, je te openen voor een ruimere Zijnswijze én die vorm te geven in je dagelijkse leven. Zo wordt je psyche flexibel en een voertuig voor de helderheid en liefde van je Spirit-aard. Dit ‘werk’ aan het openen en ontwikkelen van de psyche is noodzakelijk als je spiritualiteit vrucht wilt laten dragen in je dagelijkse leven.

Dit schooljaar staan de visie en methodes van de ‘niet herkende boeddhakwaliteit’ centraal. De ontdekking dat juist in datgene wat we het meest verwerpen een prachtige, grootse kwaliteit aanwezig is, is iedere keer opnieuw weer ontroerend en ontzagwekkend. Het blijkt dat wanneer we onze negatieve gevoelens, spanning, weerstand en stagnatie met eerbied benaderen, dit ons in contact brengt met een onvervreemdbare eigenheid. Deze eigenheid is intrinsiek, laat zich niet wegmaken, ze kan alleen neurotisch verkrampt en vervormd raken of herkend worden in de ‘niet herkende boeddhakwaliteit’ benadering. Eenmaal vrijgemaakt, is deze eigenheid, de rugkant van onze vrije aard en blijkt ze een enorme katalysator voor onze individuatie te zijn.

Uiteraard is de ontdekking van je onvervreemdbare, intrinsiek eigenheid pas het begin van het veeleisende pad van ‘doen wat je wilt’. Dat kunnen we niet compleet begeleiden in de leergang, maar waar mogelijk zullen we een begin maken met kijken hoe je de vrijgemaakte eigenheid verder vorm kunt geven in je dagelijks leven.

Beoefening van het 1e perspectief vraagt moed

In het 1e perspectief maak je contact met de Spirit-dimensie terwijl je existentiële zwaartepunt nog in de psyche ligt. Er is een notie van vrijheid, heelheid en schoonheid, maar die worden in het 1e perspectief benaderd als een ‘dimensie’, een ‘staat’, een einddoel – als iets dat groter is dan jezelf. Je ervaart het niet als iets wat jij op dit ogenblik bent. Hoewel dat vanuit de hogere perspectieven gezien een misvatting is, is het tegelijkertijd realistisch. Want we zijn verkrampt, defensief, egotistisch, onvrij en losgezongen van onze oorspronkelijke open aard.

Dat je deze pijnlijke en onvolkomen staat als werkgebied wilt nemen voor je pad van levenskunst, getuigt van moed: je bent niet escapistisch en durft je eigen onvolkomenheden onder ogen te komen. Bovendien wordt door de werkwijzen van het 1e perspectief helder hoeveel werk het vraagt om je te ontworstelen aan de greep van conditioneringen. Ben je in de hogere perspectieven eerder een vrije vogel, hier ben je een boer die zijn land bewerkt, dag in dag uit, seizoen na seizoen.


Aanvullend: Padcoaching

Voor studenten die deelnemen aan de Leergangen is er de mogelijkheid om ook deel te nemen aan één van de aanvullend padcoachgroepen. Lees hier meer over aanvullend Padcoaching.


Praktische informatie 2019-2020

Let op: in verband met coronamaatregelen zijn de dagen van 19 t/m 21 maart verzet naar 1 t/m 3 oktober 2020.

Data: vrijdag 4 & zaterdag 5 oktober 2019, vrijdag 7 & zaterdag 8 februari, donderdag 1 t/m zaterdag 3 oktober 2020
Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur
Locatie 1 oktober 2020: Woudkapel, Beethovenlaan 21, Bilthoven
Locatie 2 en 3 oktober 2020: Centrumkerk Bilthoven, Julianalaan 42, 3722 GR Bilthoven
Kosten:

  • Standaardtarief: € 678,-
  • Tarief voor studenten met laag inkomen: € 478,-
  • Genereus tarief: € 678,- plus vrijwillige bijdrage