fbpx

Leergang 3e perspectief

Herkenning van non-duale vrijheid en leren ‘rusten in Zijn’

Let op: Het eerste deel van deze leergang (in oktober 2020) wordt alleen online aangeboden. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona wordt later besloten wat er gebeurt met de bijeenkomst in mei 2021. 

Voor studenten die minimaal de driejarige Zijnstraining hebben afgerond.
Ben je oud-student en wil je graag deelnemen? Schrijf dan een verzoek tot deelname aan Hans Knibbe. Er zal eventueel een gesprek over de gepastheid van je deelname plaatsvinden.

In het 3e perspectief nemen we de non-duale openheid die reeds compleet aanwezig is als de grond van onze geest als uitgangspunt. Hier valt geen werk meer te doen, het gaat om steeds opnieuw herkennen en deze moeiteloze wijze van zijn te leren onderscheiden van gefixeerde meditatiestaten.

Het wennen aan deze ongecompliceerde openheid wordt ondersteund met meditaties volgens de stappen die in ‘Zitten in Zijn’ zijn beschreven. Ook zullen we Avalokiteshvara oefeningen doen.

Nieuwe deelnemers wordt aangeraden de transcripts van de vorige twee leergangen (en van de drieweekse retraite van afgelopen schooljaar, zodra deze beschikbaar is) te bestuderen. Wanneer je je als nieuwe deelnemer aanmeldt, ontvang je deze transcripten automatisch van het secretariaat.

Deze leergang wordt gegeven in residentiële retraites.

 • In het schooljaar 2020-2021 bestaat de leergang uit twee retraites van ieder 6 dagen o.l.v. Hans Knibbe.

Aanvullend: Padcoaching

Voor studenten die deelnemen aan de Leergangen is er de mogelijkheid om ook deel te nemen aan één van de aanvullend padcoachgroepen. Lees hier binnenkort meer over aanvullend Padcoaching in schooljaar 2021-2022.


Praktische informatie 2020-2021

Let op: Het eerste deel van deze leergang (in oktober 2020) wordt  zowel live als online aangeboden. De locatie wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Op basis van de inschrijfdatum wordt de live-groep samengesteld.

Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona wordt later besloten wat er gebeurt met de bijeenkomst in mei. 

Data:

 • Zaterdag 24 t/m donderdag 29 oktober 2020 (alleen online).
 • Zaterdag 15 t/m donderdag 20 mei 2021 (Frandeux; aankomst op vrijdag 14 mei ná 17.00 uur, vertrek op donderdagavond ná het diner of vrijdagochtend 21 mei).

Locaties

 • De eerste week van deze Leergang vindt online plaats
 • Chateau Frandeux, Rue de Pelerins 4, Frandeux (België)

Trainings- en verblijfskosten

 • Standaardtarief: € 1.080,- (training) plus € 896,- (verblijfskosten o.b.v. een eenvoudige en gedeelde kamer)
 • Tarief voor studenten met laag inkomen: € 756,- (training) plus € 896,- (verblijfskosten o.b.v. een eenvoudige en gedeelde kamer)
 • Genereus tarief: € 1.080,- plus vrijwillige bijdrage plus € 896,- (verblijfskosten o.b.v. een eenvoudige en gedeelde kamer)

N.B. Alle inschrijvingen voor het verblijf zijn o.b.v. het basistarief. Circa een maand voor de retraite wordt de kamerindeling gemaakt waarbij je jouw voorkeuren kunt doorgeven.
Hierbij kun je kiezen voor een luxere kamer, waarbij achteraf een toeslag gerekend wordt. Bij voldoende ruimte is het mogelijk om een tweepersoonskamer niet te delen; voor deze ‘eenpersoonskamers’ wordt eveneens een toeslag gerekend.

Praktische informatie 2021-2022

Data:

 • Zaterdag 9 t/m donderdag 14 oktober 2021 (Frandeux; aankomst op vrijdag 8 oktober ná 17.00 uur, vertrek op donderdagavond ná het diner of vrijdagochtend 15 oktober).
 • Zaterdag 19 t/m donderdag 24 maart 2022 (Frandeux; aankomst op vrijdag 18 maart ná 17.00 uur, vertrek op donderdagavond ná het diner of vrijdagochtend 25 maart).

Locaties

 • Chateau Frandeux, Rue de Pelerins 4, Frandeux (België)

Trainings- en verblijfskosten

 • Volgen spoedig