fbpx

Spiritjaar – Ontdek wie je van nature bent en doe wat je wilt!

Spiritjaar - Ontdek wie je van nature bent en doe wat je wilt!

Voor bewuste twintigers. Ontdek wie je van nature bent en doe wat je wilt!

Vanaf schooljaar 2021 – 2022 start aan de school voor Zijnsoriëntatie een halfjaartraining speciaal voor twintigers. We noemen dit programma Spiritjaar. Spiritjaar is een halfjaartraining voor mensen tussen de circa 20 en 29 jaar, die bewust willen leven en keuzes willen maken vanuit hun vrije, onbezette Spirit-aard.

Waarschijnlijk herken je het wel: je hebt een druk en vol leven. Elke dag zijn er veel impulsen waar je mee te maken hebt: je studie, een hectische baan, de relatie met je partner (of het ontbreken daarvan), de continue stroom van social media berichten. Of misschien moet je erg wennen aan ouderschap of lopen contacten met je familie en vrienden niet helemaal soepel. Voor je het weet ben je alleen nog maar heel hard bezig ‘je best te doen’. Je vraagt je bijvoorbeeld af ‘hoe word ik minder druk in mijn hoofd’, ‘hoe kan ik ontsnappen uit deze situatie’ of ‘hoe kan ik de juiste keuzes maken’?

Hoe zou het dan zijn om uit deze ‘ratrace’ te stappen en je niet te laten leiden door je gedachten en alles wat er te ‘doen’ is, maar contact te maken met de vrijheid van Zijn, met wie je van nature bent en van daaruit te ontdekken wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt?

Als jou dat aanspreekt dan is Spiritjaar iets voor jou!

In het Spiritjaar leer je …

 • Te zien dat je ruimer bent dan je geschiedenis, je opvoeding en je gewoontepatronen. Je wordt geïntroduceerd in je Spiritaard.
 • Te mediteren aan de hand van de basisprincipes van Zijnsgeoriënteerde meditatie, waardoor je je geest beter leert kennen en tot rust kunt brengen zodat er ruimte en spontane zijnskwaliteiten naar de voorgrond komen.
 • Je eigen koers te bepalen door contact met jouw wijsheidsgeest, jouw innerlijk kompas. Zo kun je gaan doen wat je wilt.
 • Te ‘zien’ vanuit een ruimere optiek in plaats van te piekeren.
 • In contact te komen met jouw basale goedheid, de basic goodnesss die jouw natuurlijke aard is.
 • Creatief in plaats van reactief gedrag te vertonen, vooral in moeilijke, uitdagende situaties waarin bijvoorbeeld agressie en frustratie opkomt.

Wanneer past Spiritjaar bij jou?

 • Je wilt jezelf spiritueel en psychologisch beter leren kennen, vanuit een hogere (spirit)optiek.
 • Je hebt interesse in spiritualiteit en affiniteit met meditatie en persoonlijke ontwikkeling.
 • Je wilt je aangeboren vrijheid ontdekken en authentieker leven.
 • Je bent bereid om een dagelijkse meditatie-discipline op te bouwen en te onderhouden.
 • Je bent in principe tussen de 20 en 29 jaar oud. (jonge 30-ers zijn ook welkom)
 • Je bent student aan het hbo of wo en/of je bent werkend met minimaal hbo denkniveau.

Vormgeving van het Spiritjaar

Ons werk is ervaringsgericht. We bieden werkvormen aan waarmee je aan den lijve kunt ontdekken hoe de Zijnsgeoriënteerde principes werken. Naast de plenaire werkvormen als bewegende meditatie, zitmeditatie, energiewerk, visualisatie en uitleg, zul je regelmatig in twee- of drietallen verkennende oefeningen doen.

Meditatietraining

In deze training maak je in een kleine groep, in acht avondbijeenkomsten stapsgewijs kennis met de kunst en kunde van meditatie volgens de zijnsgeoriënteerde principes. Je leert zelf een dagelijkse meditatie-beoefening te doen met de onderdelen, die in de cursus aangereikt zijn. Deze meditatievormen zijn gericht op verschillende niveaus van je geest: van het meest concrete niveau tot het meest subtiele. Zo maak je onder andere contact met de stroming van je lichaamsenergie, je ervaart verbinding met al het bestaande en je ‘verwijlt’ in de stille ruimte van je geest. Het kenmerkende van Zijnsgeoriënteerde Meditatie is dat je je geest uit zijn ‘Zijnsvergetelheid’ thuisbrengt naar zijn thuisbasis, naar Zijn.

Vaardigheidstraining

Je volgt twee dagen vaardigheidstraining met de gehele trainingsgroep. In de vaardigheidstraining leer je vanuit je Spiritoptiek vaardig met jezelf en anderen om te gaan. Je leert jezelf psychologisch beter kennen en vanuit de vrije dimensie van jouw geest een respons te geven op dagelijkse situaties.

Padcoachdagen

Je volgt vier dagdelen intensieve, persoonlijke begeleiding in een kleine groep van maximaal acht studenten. Je leert jezelf diepgaand kennen en je krijgt hulp bij het toepassen van de inzichten die je in de meditatietraining en vaardigheidstraining hebt opgedaan. Alles wat wakker wordt in de training, zoals gevoelens van angst, weerstand of verlangen, kun je in de padcoaching verhelderen. Het is spannend, leerzaam en vruchtbaar om in deze intieme groep aanwezig te zijn en op je gemak te raken met alles wat zich in relatie voordoet.

Spiritweek

We sluiten de halfjaartraining af met een vierdaagse retraite op locatie in Winterswijk. In deze retraite staat de viering van je Spirit-aard centraal en kijken we terug op wat je allemaal hebt geleerd in het Spiritjaar.

Wil je overleggen of de Spiritjaar iets voor jou is? Stuur dan een e-mail naar de school. 


Introductieworkshop Spiritjaar

Wil jij kennismaken met Zijnsoriëntatie en met de leraren van Spiritjaar?

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt en eerst wilt kennismaken met Zijnsoriëntatie en de leraren van de Spiritjaartraining. Dat kan door de tweedaagse Introductieworkshop Spiritjaar te volgen op zaterdag 19 én zondag 20 december. In deze workshop krijg je een voorproefje van de halfjaartraining. Je gaat ervaren hoe het is om een breuk te maken met je geschiedenis en je gewoontepatronen en te landen in Zijn, in je vrije Spiritaard. Je maakt kennis met de werkvormen van Zijnsoriëntatie, zoals meditatie in beweging, zitmeditatie en visualisaties.

De Introductieworkshop Spiritjaar vindt plaats op 12 én 13 juni 2021 op de school voor Zijnsoriëntatie.

Lees meer.


Praktische informatie 2021-2022

Het Spiritjaar start in januari 2022. Meer informatie volgt spoedig.

De leraren zijn: Esther Hamers en Ronald van der Lee.

Trainingslocaties 

 • School voor Zijnsoriëntatie – Doelenstraat 42 in Utrecht.
 • Online – een deel van de bijeenkomsten vindt online plaats.
 • Centrum de Horst, Winterswijk – De residentiële Spiritweek wordt gehouden in Centrum de Horst te Winterswijk. Tijdens deze vierdaagse start het programma op de aankomstdag om 10.00 uur. Op de vertrekdag eindigt het programma om ca. 15.00 uur.