fbpx

Zijnstraining 2e jaar

Het vervolg van de basistraining Zijnsoriëntatie

Voor studenten die het 1e jaar van de Zijnstraining hebben afgerond en willen doorgaan in groep 2TV. Ook voor studenten die willen instromen in het 2e jaar van de Zijnstraining. 

De Zijnstraining is de basistraining van het Zijnsgeoriënteerde pad. In deze training ontdek je ervaringsmatig dat je van nature al open, ruim en vrij van verwarring bent. Wanneer je niet verstrikt bent in allerlei psyche inhouden en gedachten, zijn natuurlijke intelligentie, ruimhartigheid en openheid spontaan aanwezig. In de Zijnstraining leer je jezelf diepgaand kennen, zowel in je open, verlichte aard als in de verwarde aannames en patronen die voortkomen uit je geschiedenis. Je ontdekt hoe je voorbij de verwarring kunt gaan en verlichting kunt leven in je dagelijkse bestaan. Je krijgt alle ruimte om in je eigen tempo en op je eigen manier uit te vinden wat dit Zijnsgeoriënteerde pad voor jou betekent.

Lees de aanbevelingen van studenten uit de Zijnstraining


Vormgeving van de Zijnstraining

Jaargroep

Je maakt deel uit van een jaargroep met een vaste leraar. De leraar van groep 2TV is Annet Posthuma. De jaargroep komt verspreid over het schooljaar bijeen in retraites en workshops:

 • een retraite van vier dagen (residentieel)
 • de Winterretraite (residentieel)
 • drie workshops van twee dagen (op de school in Utrecht)

Padcoaching in een kleine groep

Verspreid over het schooljaar krijg je zes dagen intensieve, persoonlijke begeleiding in een kleine groep van maximaal zes studenten. Je leert jezelf diepgaand kennen en je krijgt hulp bij het toepassen van de inzichten die je in de workshops en retraites hebt opgedaan. Je leert situaties te benaderen vanuit je wijsheidsgeest en krijgt zicht op gewoontes of leefpatronen die zich herhalen. Je leert om passende antwoorden te vinden vanuit een hogere optiek. In detail ga je kijken naar de discipline en de kwaliteit van jouw meditatiepraktijk. Je verdiept je motivatie voor spirituele beoefening en eventuele moeilijkheden met visualisaties worden opgehelderd. Je leert contactvol aanwezig te zijn in relaties. In de groep oefen je met het aangaan van open en constructieve relaties zodat relaties in privé- en werksfeer positief worden beïnvloed door dit nieuwe gedrag. Gevoelens die wakker worden door de Spirittraining, zoals weerstanden, angsten, verlangens enzovoort, worden verhelderd en leer je een plaats te geven.

Beoefening in inspiratiegroep

In de jaargroep worden inspiratiegroepen gevormd van vijf tot acht studenten. In deze groep werk je verder met wat je in de retraites en workshops aangereikt krijgt. De inspiratiegroep is de plek waar je zonder begeleiding in relatie bent met elkaar en oefent om je vrije aard in de praktijk van alledag vorm te geven.

Beoefening thuis

Van meet af aan word je geacht je eigen meditatiediscipline op te bouwen en te onderhouden. In de padcoaching is er gelegenheid om op je practice in te gaan en eventuele moeilijkheden te bespreken.


Instromen in de Zijnstraining

Eventueel is het mogelijk om in te stromen in het 2e jaar van de Zijnstraining. Voor toelating gelden dezelfde intakeprocedure en reguliere toelatingseisen als voor het basisjaar. Neem hiervoor contact op met de school, per mail of telefonisch op: 030 – 23 16 513.


Extra: Holon-bijeenkomst Zijnstraining

Op 8 oktober organiseert de school voor Zijnsoriëntatie voor de tweede keer een holon-bijeenkomst voor alle studenten van de Zijnstraining. Deze bijeenkomst biedt de gelegenheid om Hans Knibbe, alle leraren van de Zijnstraining én de studenten uit de andere jaren ontmoeten. Het programma start met een teaching van Hans Knibbe over het pad van Zijnsoriënatie en padloperschap. Daarna gaan de deelnemers in groepjes uiteen om verder te praten over een aantal prikkelende vragen n.a.v de teaching. We sluiten het samenzijn feestelijk af met een hapje en drankje, waarbij alle ruimte is voor een informele ontmoeting van elkaar.

De holon-bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 8 oktober, van 10.00 – 13.00 uur in de Centrumkerk in Bilthoven. Deelname aan de dag is gratis, aanmelden is noodzakelijk; aanmelden kan via aanmeldformulier Holon-bijeenkomst of via het aanmeldformulier van de Zijnstraining.

We hopen van harte dat zoveel mogelijk studenten uit de Zijnstraining – van het 1e jaar t/m het 3e jaar – deze sfeervolle dag bij zullen wonen.


Praktische informatie schooljaar 2022-2023

Data-overzicht groep 2TV

De leraar van groep 2TV is Annet Posthuma.

Spirittraining met de jaargroep (data onder voorbehoud)

 • vrijdag 2 en zaterdag 3 september 2022 (let op: laatste weekend zomervakantie
  regio Zuid)
  (school)
 • woensdag 12 t/m zaterdag 15 oktober 2022 (Samaya)
 • zaterdag 3 t/m donderdag 8 december 2022 (Frandeux, Winterretraite; aankomst
  vrijdag 2 december)
 • vrijdag 7 en zaterdag 8 april 2023 (school)
 • vrijdag 23 en zaterdag 24 juni 2023 (school)

Padcoachingsdagen in kleinere groepen (data onder voorbehoud)

 • Groep A (donderdagen): 22 september, 17 november, 22 december 2022,
  16 maart, 11 mei, 29 juni 2023
 • Groep B (vrijdagen): 7 oktober, 18 november 2022, 20 januari, 10 maart,
  12 mei, 16 juni 2023
 • Groep C (dinsdagen): 20 september, 15 november 2022, 10 januari, 7 maart,
  18 april, 13 juni 2023
 • Groep D (zaterdagen): 17 september, 12 november 2022, 21 januari, 11 maart,
  22 april, 8 juli 2023
 • Groep E (woensdagen): 21 september, 9 november 2022, 18 januari, 8 februari,
  26 april, 14 juni 2023

Regionale Inspiratiegroepen

 • 6 regionale bijeenkomsten; data in onderling overleg studenten

Extra: Holon-bijeenkomst

 • zaterdag 8 oktober, van 10.00 tot 13.00 uur, Centrumkerk te Bilthoven

Trainingslocaties & tijden

 • School voor Zijnsoriëntatie – De tweedaagse trainingen en de Padcoaching vinden plaats op de school voor Zijnsoriëntatie op de Doelenstraat in Utrecht. Deze dagen worden gehouden van 10.00 – 17.00 uur.
 • Conferentieoord Samaya – De residentiële vierdaagse wordt gehouden in Conferentieoord Samaya te Werkhoven. Tijdens deze vierdaagse start het programma op de aankomstdag om 11.00 uur. Op de vertrekdag eindigt het programma om ca. 16.00 uur. – De prijs van het verblijf is volgens prijspeil 1 januari 2022. Wanneer blijkt door stijgende (energie)prijzen een hoger bedrag bij ons in rekening wordt gebracht, zijn wij genoodzaakt om deze meerkosten door te berekenen.
 • Frandeux – Groep 2TV neemt als onderdeel van de Spirittraining deel aan de Winterretraite in Frandeux (BE). Het programma start de 1e dag om 8.15 uur; je bent de vrijdagavond van tevoren vanaf 17.00 uur welkom in Frandeux. Op donderdag eindigt het programma rond 14.00 uur. – De prijs van het verblijf is volgens prijspeil 1 januari 2022. Wanneer blijkt door stijgende (energie)prijzen een hoger bedrag bij ons in rekening wordt gebracht, zijn wij genoodzaakt om deze meerkosten door te berekenen.
 • Centrumkerk – De extra Holon-bijeenkomst vindt plaats in de Centrumkerk, Julianalaan 42 te Bilthoven. Deze bijeenkomst is van 10.00 tot 13.00 uur.

Kosten van 2e jaar Zijnstraining

 • Trainingskosten (20 dagen): € 2.547,-
 • Verblijfskosten (residentiële vierdaagse en Winterretraite, kosten o.b.v. een eenvoudige en gedeelde kamer): € 998,- ovb
 • Abonnementskosten Zijn: € 24,50

Direct inschrijven