fbpx

Studenten over de Zijnstraining

Studenten uit de Zijnstraining delen hieronder graag hun ervaringen met de training en het lopen van het Zijnsgeoriënteerde pad van levenskunst.

Maud Minnebach“Zijnsoriëntatie nodigt me uit om te zijn bij wat er is. Te starten precies daar waar ik ben. Hoe lastig dit soms ook is. Ik hoef nergens naartoe, het is al precies goed zoals het is. Het heeft me laten ervaren hoe het is om in contact te zijn met mijn natuurlijk aard.
Wat me aanspreekt is dat Zijnsoriëntatie echt een pad is, niet iets van een soort trucje of vaardigheid dat je kunt toepassen. De professionaliteit in de wijze waarop het wordt aangeboden spreekt me ook aan. Het voelt steeds als thuiskomen.” Maud Minnebach (1977), groep 1H

Wim Zwaag“Het meest essentiële voor mij van dit jaar gebeurde wat mij betreft meteen bij de start: het direct aangesproken worden op mijn verlichte aard. Of zoals Hans het o.a. verwoordt: ‘Zie, je bent al vrij!’
Ik ben al verlicht, vrij van nature, compleet; ik ben er al.
Deze realisatie heeft me het afgelopen jaar enorm geholpen mijn bewegingen vanuit het ouderlijk huis te gaan herkennen en me terug te brengen naar mijn open staat. „Ik ben er al” gaat als een mantra met me mee door de dag. De non-duale view vouwt open waardoor mijn Spirit zich begint te bewegen op manieren die ikzelf niet voor mogelijk had gehouden.
” Wim Zwaag (1960), groep 2G

Maaike van Elteren“En óf ik in contact ben gekomen met mijn spirit! Zo bijzonder om te ervaren dat ik los kan zijn van mijn geschiedenis, helemaal heel. Het inzicht en het ervaren dat ik niet mijn geschiedenis ben, voelt voor mij bevrijdend en eigenlijk ook als een soort opluchting. Ik mag stoppen met ploeteren en werken. Ik hoef helemaal niets te doen. Ik ontdek dat juist daar waar ik verschrikkelijk bang voor kan zijn (bodemloosheid) juist een enorme levendigheid bevat. De momenten dat ik in contact ben met mijn spirit, kom ik in contact met energie, speelsheid, levensvreugde, kracht, zachtheid, liefde. Hoewel dat alles op een bepaalde manier als ‘bekend terrein’ voelt, merk ik dat het ook een soort van wennen is om alles in zijn complete volheid, grootsheid en rijkdom toe te laten.” Maaike van Elteren (1981)

Chris vd Kerkhof“Ik zie dat alles meer integreert in mijn dagelijks leven. Ik leef meer mijn vrije Spirit aard en ik maak makkelijker contact met de non-duale view. Ik zit veel losser in mijn vel, zorgelozer, lichtvoetiger, dankbaarder, zodoende ook stralender, er is meer diepgang, meer integratie van alles. Mijn leven is nog steeds een bewegen van ‘vastklampen aan, me terugtrekken uit contact, de middenpositie vinden, van positieve en negatieve overdrachten die mij kwaad maken’. Mijn systemen duiken nog steeds, te pas en te onpas op, ze nodigen me steeds weer uit om bewust aanwezig te blijven bij alles. Ze zijn scherper in beeld, ik ben me er sneller bewust van en dat is vaak voldoende om het tij te keren.” Chris van de Kerkhof (1956), groep 2G

Nelle Brus“Ik voel dat ik steeds losser in het leven sta. Er is letterlijk meer ruimte en het hoeft allemaal minder op mijn manier. Ik ervaar dat als’ vrijheid’. Ik geniet van het ervaren van ruimte. Ik heb de indruk dat ik daardoor ook letterlijk meer kan zien. Meer kan zien wat er bijvoorbeeld op mijn werk tussen mensen en in groepen van mensen gebeurt. Het gaat erom alles te laten zoals het is, zodat ik ten diepste kan herkennen wie ik ben. Het is mijn keuze de werkelijkheid te benaderen als stralend, open en compleet. Het is aan mij om daarvoor te kiezen. Het gaat continu om het spel tussen mijn natuurlijke niet gehechte staat en mijn wens om te hechten. Met open hart aanwezig zijn bij hoe het nu is; dat is volwassen zijn.” Nelle Brus (1957), groep 2G

Berdine Grashuis“Op een of andere manier maakt het steeds opnieuw een ‘dieper weten’ in mij wakker. Het ‘weten’ dat ik veel ruimer ben dan ik mijzelf denk en veel vrijer dan ik mijzelf denk. En dat de liefde me draagt en in werkelijk contact met mezelf en anderen brengt. Die onverschrokken overgave aan de liefde en het licht, dat is voor mij misschien wel de grootste oefening.”
Berdine Grashuis (1974), groep 1H

Klik voor meer aanbevelingen

Start nieuwe groepen in schooljaar 2015-2016

In oktober 2015 gaan er twee nieuwe eerstejaarsgroepen van de Zijnstraining van start. Je kunt je hiervoor nog inschrijven. Kijk voor meer informatie op: Zijnstraining of Introductieworkshop.