fbpx

Zondag 7 oktober op NPO2: filmdocumentaire over Hans Knibbe

Thuiskomen | een portret van Hans Knibbe

We zijn ontzettend trots dat de nieuwe filmdocumentaire over Hans Knibbe aanstaande zondag (7 oktober) wordt uitgezonden op NPO2, De Boeddhistische Blik, om 15.20 uur.
De Boeddhistische Blik is de titel waaronder KRO-NCRV programma’s uitzendt die onder de boeddhistische stroming vallen. Het gaat hierbij om uiteenlopende programma’s die alternatieve perspectieven bieden op maatschappelijke en individuele vragen naar zin en betekenis vanuit het boeddhistische gedachtegoed.

De documentaire ‘Thuiskomen | een portret van Hans Knibbe’ is gemaakt door filmmaker Pat van Boeckel. Hij heeft opnames gemaakt op La Gomera en tijdens de Winterretraite 2018. Na de eerste voorpremières in besloten kring zijn de reacties zeer enthousiast: “Het is een prachtige documentaire geworden.”

Over de film: Thuiskomen
een portret van de grondlegger van Zijnsoriëntatie Hans Knibbe

Hoe kun je het lijden van de westerse mens opheffen? Dat is de zoektocht van klinisch psycholoog Hans Knibbe (1949) die begon in de wilde jaren zestig. Hij legde zich toe op de zogenaamde humanistische therapievormen als Gestalt en neo-Reichiaans lichaamswerk. Daarnaast verdiepte hij zich in het boeddhisme. Zijn diepe overtuiging dat we ons lijden kunnen overkomen en zijn bevinding dat een zuiver psychologische of boeddhistische benadering voor de moderne mens niet voldoet, was de oorsprong van zijn School voor Zijnsoriëntatie. Een opleiding voor therapeuten op spirituele basis, die inmiddels door velen ook gevolgd wordt als training voor het leven. In Dzogchen, een vorm van vrijzinnig Tibetaans boeddhisme, vindt Hans Knibbe nu zijn belangrijkste inspiratie. Die werkte hij op geheel eigen, Westerse wijze, steeds verder uit tot een modern pad van verlichte levenskunst. Wat dat voor hem in de praktijk betekent zien we als we kennismaken met de deelnemers van een Zijnsoriëntatie retraite en we Knibbe volgen op La Gomera, de plek waar hij thuiskomt.

Praktische info

Documentaire: Thuiskomen | een portret van Hans Knibbe
Wanneer: zondag 7 oktober
Tijd: 15.20 uur
Waar: NPO2
Duur: 1 uur